czwartek, 30 lipca 2015

Tarta jagodowa z kremem patissiere







U Was też taka nieciekawa pogoda? :(
Na poprawę humoru zaserwowałam sobie rewelacyjną tartę - Wy też spróbujcie :)
Kruchy, czekoladowy spód, bardzo delikatny krem patissiere i świeże jagody prosto z lasu.
Mi smakowało i to bardzo! :)

Składniki:
SPÓD:
  • 350 g ciasteczek markizów z czekoladowym kremem;
  • 100 g masła.
KREM PATISSIERE:
  • 4 żółtka;
  • 125 g cukru;
  • 40 g mąki;
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • 450 ml mleka.
PONADTO:
  • jagody.
Wykonanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno zmielić, np. w maszynce do mielenia mięsa. Masło roztopić i gorące wlać do ciasteczek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową masą wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm. Odstawić.
KREM PATISSIERE: Żółtka utrzeć z 1/3 podanej ilości cukru. Do tego dodać mąkę i wymieszać łyżką. W rondelku podgrzać mleko z resztą cukru i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, energicznie mieszając wlać je do ubitych żółtek. Gdy składniki się połączą, przelać ponownie do rondla. Gotować, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Lekko przestudzony wylać na ciasteczkowy spód. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Tartę posypać jagodami i wstawić jeszcze na dwie godziny do lodówki.

Przepis bierze udział w akcji:
Letnie owoce

6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, śliczne jagody :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Zapraszam na mojego bloga :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniale wygląda. Zabieram przepis ze sobą i duży kawałek tarty :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten krem, z jagodami musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z moich ulubionych ciast :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)