sobota, 25 kwietnia 2015

Rolada twarożkowa z rodzynkami




Ciekawa w smaku rolada mojego pomysłu :)
Tradycyjne składniki, niewymyślny i nieskomplikowany przepis.
Prosta i niedroga w wykonaniu - nic tylko piec ;)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 3 jajka;
  • 1 żółtko;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki mąki;
  • 60 g stopionego masła;
  • 3/4 szklanki rodzynek.
MASA SEROWA:
  • 200 g twarogu trzykrotnie zmielonego;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki;
  • 2 śmietan-fixy.
PONCZ:
  • sok z połowy cytryny;
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody.
PONADTO:
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać rodzynkami.
BISZKOPT: Białka zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier, cały czas miksować. Na końcu dodać mąkę oraz przestudzone, stopione masło. Wymieszać całość łyżką. Masę wylać na blaszkę z rodzynkami. Biszkopt włożyć do piekarnika i piec 10-12 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjąć biszkopt i odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Następnie biszkopt przełożyć z blaszki na deseczkę. Odkleić papier do pieczenia. W tym momencie widać rodzynki. Należy jeszcze raz obrócić roladę, tym razem kładąc ją na ściereczkę. Roladę zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku. Odstawić i w tym czasie przygotować nadzienie.
MASA SEROWA: Twarożek utrzeć z cukrem. Dodać śmietankę i miksować do uzyskania kremu. Na końcu dodać śmietan-fixy i jeszcze chwilę miksować.

ROLADA: Całkiem ostudzony biszkopt delikatnie odwinąć i nasączyć go ponczem. Następnie wyłożyć krem i rozsmarować. Roladę zwinąć, przełożyć na deseczkę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

niedziela, 19 kwietnia 2015

Izaura (murzynek z twarożkiem)





Ostatnio jest u mnie spore zamieszanie i kompletnie nie mam czasu dla bloga... I chociaż pomysłów w głowie mam mnóstwo na przeróżne ciasta i ciasteczka, to niestety doba trwa zbyt krótko i zanim się spostrzegę - jest już koniec dnia...
Dlatego korzystam z wolnej chwilki i dodaję przepis na Izaurę, czyli tradycyjny, najlepszy murzynek z masą serową, pyszną polewą czekoladową oraz wiórkami kokosowymi.
Kto zna? :) A kto nie zna - niech śmiało wypróbuje ;)

Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 2 szklanki mąki;
  • 25 dag cukru;
  • 5 jajek;
  • 20 dag margaryny;
  • 3 łyżki oleju;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1/3 szklanki wody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
MASA SEROWA:
  • 50 dag twarogu dwukrotnie zmielonego;
  • 3 jajka;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 80 g masła lub margaryny;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g deserowej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mleka.
PONADTO:
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
Wykonanie:
CIASTO CZEKOLADOWE: W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukry, kakao, olej i wodę. Gotować często mieszając, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozbełtać i dodać do masy kakaowej, wymieszać szpatułką. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać partiami do masy kakaowej, mieszając dokładnie szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać dwiema partiami do masy kakaowej, delikatnie wymieszać. Całość wylać do niewielkiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA SEROWA: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, do masy dodawać miękkie masło. Następnie dodać twaróg a na końcu proszek budyniowy, dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe, tworząc kratę. Najlepiej zrobić to szprycą z szeroką końcówką. Całość piec godzinę w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.
POLEWA CZEKOLADOWA: Składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Polewą oblać ciasto, następnie posypać je wiórkami kokosowymi, tworząc kratę.