niedziela, 24 marca 2013

Piernikowe serce (piernik czekoladowy)






Za oknem zima na całego... zapraszam więc do mnie na cappuccino oraz pyszny piernik z kawałkami czekolady :)
Warto zanotować sobie ten przepis:)


Składniki:
PIERNIK:

  • 300 g mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 150 g cukru;
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 4 jajka;
  • 7 łyżek mleka;
  • 4 łyżki miodu;
  • 1 czubata łyżka kakao;
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika;
  • 1/2 gorzkiej czekolady;
  • 1 mleczna czekolada.
POLEWA:
  • 1 gorzka czekolada;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 łyżka mleka;
  • 2 łyżeczki cukru.
Wykonanie:
PIERNIK: Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, odstawić na bok. W innej misce zmiksować miękką margarynę z cukrem. Cały czas miksując dodawać miód, jajka i mleko. Na końcu do masy stopniowo wsypywać masę mączną, miksując na niskich obrotach. Czekolady pokroić w kosteczki i dodać do masy. Zamieszać. Masę wylać do blaszki w kształcie serca lub do keksówki. Piec godzinę i 20 minut w 180 st. C. Gdy piernik ostygnie, zrobić polewę.
POLEWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem w kąpieli wodnej, następnie wylać na ostudzony piernik.

wtorek, 19 marca 2013

Muffinki z herbatą rozpuszczalną



Mam dzisiaj dla Was muffinki z owocową herbatą rozpuszczalną. Bez obaw możecie wsypać całe granulki, gdyż podczas pieczenia rozpuszczą się i połączą z ciastem.
Moje muffinki wyszły trochę oszukane, ponieważ miały w środku duże dziury, sama nie wiem jak one się tak porobiły;)
Muffinki są mile widziane na świątecznym stole. Ja swoje przyozdobiłam różowym lukrem Dr.Oetker (dostępny również w innych kolorach). Muszę przyznać, że ten lukier wygląda zjawiskowo i ma bardzo owocowy smak. Do tej pory robiłam domowy lukier z owocowym sokiem, jednak nie wyglądał on aż tak ładnie... i pewnie dalej będę robić swój domowy, bo cena lukru Dr.Oetkera nie jest zbyt zachęcająca... ale od czasu do czasu można:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 jajko;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 6 czubatych łyżek rozpuszczalnej herbaty w granulkach.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Dodajemy cukier. W osobnej misce mieszamy jajko, olej i mleko. Łączymy dwie masy i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy herbatę i znów mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek. Pieczemy ok. 20 minut w 175 st. C. Dekoracja według uznania.



Przepis bierze udział w akcjach:

piątek, 15 marca 2013

Mleczny koktajl jagodowo-gruszkowy



Z podanych składników przygotujecie koktajl dla trzech osób.
Wiosny jeszcze za oknem nie widać ale na pewno poprawi Wam humor taki smaczny, owocowy napój:) Na lekkie śniadanie jak znalazł. Ale dla mnie posłużył on jako deser:)

Składniki:
  • mały słoiczek jagód w kompocie (razem z kompotem);
  • 3 średniej wielkości gruszki;
  • 2 szklanki mleka.
Wykonanie:
Wrzucamy wszystkie składniki do robota i miksujemy około minuty. Można też składniki "zblederować". Do koktajlu nie dodałam cukru, ponieważ w kompocie z jagód przeważnie jest już cukier. Ale jeśli ktoś woli słodkie koktajle, to cukier jak najbardziej wskazany. Gotowy koktajl przelać do szklanek i podawać.

Przepis bierze udział w akcji:


niedziela, 10 marca 2013

Babka karmelowo-kawowa





Oto moja propozycja na tegoroczne Święta:) Pisząc ten post zajadam się tą babką - jest pyszna;) Ma ładny, karmelowy, złocisty kolor. Jest bardzo puszysta ale nie jest sucha. Będzie się ładnie prezentować na świątecznym stole. Nawet jakbym chciała, to nie znajdę minusów tego wypieku. Polecam:)

Chciałabym Was zachęcić do klikania 'lubię to' po prawej stronie bloga:) Dzięki temu będziecie na bieżąco z nowymi przepisami i nie tylko. Każda nowa obserwująca osoba daje mi zastrzyk motywacji do kolejnych wypieków:)
Pozdrawiam cieplutko!:)

Składniki:
BABKA:
  • 40 dag cukru;
  • 100 ml mleka;
  • 1/2 kostki masła;
  • 6 jajek;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 40 dag mąki;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • czubata łyżka kawy rozpuszczalnej.
POLEWA KAWOWA:
  • 2 łyżki masła;
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1/4 szklanki mleka.
Wykonanie:
BABKA: 5 dag cukru wsypać do rondelka i skarmelizować. Dodać mleko. Uwaga na pianę! Mleko trzeba wlewać ostrożnie. W tym momencie karmel całkowicie zastygnie. Należy podgrzewać tak długo aż karmel się rozpuści w mleku. Odstawić do wystygnięcia. Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem (100 ml) i odstawić. Masło utrzeć z resztą cukru. Stopniowo dodawać 3 jajka. Pozostałe 3 jajka należy rozdzielić (białka osobno, a żółtka wbić do masy maślanej). Białka ubić na sztywno. Do masy maślanej wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Powstałą masę podzielić na dwie równe połowy. Do jednej dodać karmelowe mleko, a do drugiej kawę oraz kakao. Ubite białka podzielić na połowy i dodać do mas. Zamieszać delikatnie. Do foremki na babkę wlać karmelową masę, a na nią kawową. Piec godzinę w 175 st. C. Na ostudzoną babkę wylać polewę.
POLEWA KAWOWA: Masło roztopić w rondelku. Dodać pozostałe składniki i mieszać aż do połączenia się wszystkich. Ciepłą polewę wylewamy na babkę. Można ustroić płatkami migdałowymi.

Przepis bierze udział w akcji:


piątek, 8 marca 2013

Jabłkowy wianek




Jabłkowy wianek został zrobiony z myślą o Dniu Kobiet:)
Wszystkim kobietom życzę spełnienia marzeń i zapraszam po najprostszy na świecie przepis:) Bo o to czasem chodzi, żeby nie siedzieć w kuchni godzinami, a stworzyć coś smacznego;)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • słoiczek dżemu jabłkowego;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Ciasto francuskie posmarować cienką warstwą dżemu i posypać cynamonem oraz cukrem.
Bardzo luźno zwinąć ciasto wzdłuż krótszej krawędzi.


Następnie przeciąć ciasto wzdłuż, zostawiając parę centymetrów ciasta bez przecięcia.


Dwa końce ciasta przeplatać ze sobą.


Następnie złączyć dwa końce, tworząc wianek.


Piec 40 minut w 160 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcjach:


poniedziałek, 4 marca 2013

Pierniczki całuski

NIE MOGĘ ROZPOCZĄĆ NOWEGO MIESIĄCA BEZ PODSUMOWANIA POPRZEDNIEGO:) OTÓŻ W LUTYM HITEM OKAZAŁ SIĘ PRZEPIS NA CIASTO MILKA. JAK NA MOJEGO BLOGA, TEN PRZEPIS MIAŁ BAAARDZO DUŻO ODSŁON. SAMA GO WAM POLECAM!:) JEST PROSTY NO I SMACZNY;) 
A TO MOJE PIERNICZKI:



Czy u Was piernikowe wypieki piecze się tylko na Święta Bożego Narodzenia? Bo u mnie zdecydowanie nie i jeszcze się o tym przekonacie:) nawet już mam w planach kolejny piernikowy wypiek. Uwielbiam smak piernika i raz w roku to dla mnie za mało:)
A teraz coś może o tych pierniczkach... smakują naprawdę świetnie, a te orzeszki na górze - pycha!:) Połowę zjedliśmy zaraz po upieczeniu a druga połowa schowana w pojemniczku. Bo wiadomo, że pierniczki są najlepsze jak poleżą jakiś czas...:)
Przepis oczywiście tani i prosty - jak większość przepisów na moim blogu:) Sprawdźcie sami.

Składniki:
  • 1/2 szklanki miodu;
  • 30 dag mąki;
  • 3 dag margaryny;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • garść posiekanych orzechów.
Wykonanie:
Mąkę z sodą przesiać do miski. Miód rozpuścić w garnuszku na małym ogniu i dodać do mąki, wymieszać. Następnie w tym samym garnuszku roztopić margarynę, również dodać do mąki i wymieszać. Gdy masa będzie już dość zimna, dodać pozostałe składniki i zagnieść ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, to można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Chociaż ja nie miałam takiej potrzeby. Masę wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wykrawać okrągłe kształty i każdy posypać odrobiną orzechów. Ciastka ułożyć na blasze i piec 10 minut w 160 st. C. Radzę nie zwiększać temperatury oraz nie piec dłużej niż 10 minut:) żeby pierniczki nie zrobiły się później zbyt twarde.