Za oknem zima na całego... zapraszam więc do mnie na cappuccino oraz pyszny piernik z kawałkami czekolady :)
Warto zanotować sobie ten przepis:)
PIERNIK:
- 300 g mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 150 g cukru;
- 1/2 kostki margaryny;
- 4 jajka;
- 7 łyżek mleka;
- 4 łyżki miodu;
- 1 czubata łyżka kakao;
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika;
- 1/2 gorzkiej czekolady;
- 1 mleczna czekolada.
POLEWA:
- 1 gorzka czekolada;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka mleka;
- 2 łyżeczki cukru.
Wykonanie:
PIERNIK: Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, odstawić na bok. W innej misce zmiksować miękką margarynę z cukrem. Cały czas miksując dodawać miód, jajka i mleko. Na końcu do masy stopniowo wsypywać masę mączną, miksując na niskich obrotach. Czekolady pokroić w kosteczki i dodać do masy. Zamieszać. Masę wylać do blaszki w kształcie serca lub do keksówki. Piec godzinę i 20 minut w 180 st. C. Gdy piernik ostygnie, zrobić polewę.
POLEWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem w kąpieli wodnej, następnie wylać na ostudzony piernik.