niedziela, 24 lutego 2013

Ciasto Milka





Z wyglądu to ciasto przypomina wuzetkę i w sumie w smaku też jest odrobinę podobne. Krem jest budyniowy, ale budyń nie jest wyczuwalny w kremie. Doskonałe ciasto do kawki:)
Moje ferie już się kończą i znowu czas wracać do szkoły. Na szczęście sesja już za mną i właśnie tym ciastem chciałabym to uczcić:D Nie będę sobie żałować słodkości po tych wszystkich egzaminach, a co!;)
Proponuję zanotować sobie przepis na tę polewę czekoladową, bo jest rewelacyjny:)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki kakao.
KREM:
  • 600 ml mleka;
  • 1 biała czekolada;
  • 2 łyżki cukru;
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 3/4 kostki masła.
POLEWA:
  • 1 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady;
  • 1/4 kostki masła;
  • 2 łyżki mleka.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem, kakao i mieszamy łyżką (nie miksujemy!). Ciasto wylewamy na dużą blaszkę i pieczemy 25 minut w 180 st. C. Po wyjęciu i ostudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż.
KREM: Pół litra mleka wlewamy do garnuszka. Dodajemy połamaną czekoladę i całość gotujemy. W kubku mieszamy 100 ml mleka z cukrem i mąką. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miksujemy masło i dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Kremem smarujemy jeden blat biszkoptu.
POLEWA: Wszystkie składniki roztapiamy razem w kąpieli wodnej. Odstawiamy, żeby polewa nie była zbyt gorąca. Połową przygotowanej polewy 
polewamy krem budyniowy, następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Pozostałą polewą dekorujemy wierzch ciasta.

Przepis bierze udział w akcji:


9 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)