poniedziałek, 7 lipca 2014

Najlepszy murzynek (z owocami)

ZANIM PRZEJDĘ TO PRZEPISU NA MURZYNKA, TO PRZEDSTAWIĘ PRZEPIS NA CIASTO NAJPOPULARNIEJSZE W CZERWCU... A BYŁ TO MÓJ AUTORSKI PRZEPIS NA BISZKOPT Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ :) 

_________________________________________________________






Przepis na murzynka, który dzisiaj dla Was mam jest znany w naszej rodzinie od lat. Bardzo czekoladowy, wilgotny i ZAWSZE się udaje. Dodatek kwaskowatych owoców sprawia, że ciasto jest wprost idealne. Można używać wszystkich owoców, jakie tylko będziecie mieć pod ręką.
Nie da się opisać tego ciasta - MUSICIE spróbować sami :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 25 dag cukru;
  • 5 jajek;
  • 20 dag margaryny;
  • 3 łyżki oleju;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1/3 szklanki wody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 400 g owoców (u mnie truskawki).
Wykonanie:
W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukry, kakao, olej i wodę. Gotować często mieszając, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozbełtać i dodać do masy kakaowej, wymieszać szpatułką. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać partiami do masy kakaowej, mieszając dokładnie szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać dwiema partiami do masy kakaowej, delikatnie wymieszać. Całość wylać do niewielkiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać obficie umytymi i osuszonymi owocami. Piec 50 minut w 180 st. C.

6 komentarzy:

  1. Nie ma to jak pyszny i mocno czekoladowy Murzynek :) Uwielbiam, szczególnie ten od mamy :))) U mnie obowiązkowo z polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! I zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  3. Murzynka uwielbiam, ale z owocami nie jadlam nigdy. Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne ciacho! Proste w przygotowaniu, niesamowite w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaką blaszke jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy możliwe ze jeśli użyłam masła zamiast margaryny to ciasto przez to nie wyszło?:/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)