poniedziałek, 7 lipca 2014

Najlepszy murzynek (z owocami)

ZANIM PRZEJDĘ TO PRZEPISU NA MURZYNKA, TO PRZEDSTAWIĘ PRZEPIS NA CIASTO NAJPOPULARNIEJSZE W CZERWCU... A BYŁ TO MÓJ AUTORSKI PRZEPIS NA BISZKOPT Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ :) 

_________________________________________________________






Przepis na murzynka, który dzisiaj dla Was mam jest znany w naszej rodzinie od lat. Bardzo czekoladowy, wilgotny i ZAWSZE się udaje. Dodatek kwaskowatych owoców sprawia, że ciasto jest wprost idealne. Można używać wszystkich owoców, jakie tylko będziecie mieć pod ręką.
Nie da się opisać tego ciasta - MUSICIE spróbować sami :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 25 dag cukru;
  • 5 jajek;
  • 20 dag margaryny;
  • 3 łyżki oleju;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1/3 szklanki wody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 400 g owoców (u mnie truskawki).
Wykonanie:
W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukry, kakao, olej i wodę. Gotować często mieszając, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozbełtać i dodać do masy kakaowej, wymieszać szpatułką. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać partiami do masy kakaowej, mieszając dokładnie szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać dwiema partiami do masy kakaowej, delikatnie wymieszać. Całość wylać do niewielkiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać obficie umytymi i osuszonymi owocami. Piec 50 minut w 180 st. C.

7 komentarzy:

  1. Nie ma to jak pyszny i mocno czekoladowy Murzynek :) Uwielbiam, szczególnie ten od mamy :))) U mnie obowiązkowo z polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! I zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  3. Murzynka uwielbiam, ale z owocami nie jadlam nigdy. Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne ciacho! Proste w przygotowaniu, niesamowite w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaką blaszke jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy możliwe ze jeśli użyłam masła zamiast margaryny to ciasto przez to nie wyszło?:/

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie by bylo dowiedzieć się jaki jest rozmiar blaszki bo okreslenie niezawielka dla osoby ktora jest laikiem bedzie mało precyzyjna. Placek wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)