poniedziałek, 28 lipca 2014

Orzechowy sernik




Po tych wszystkich ciastach na zimno, jakie mogliście zobaczyć u mnie na blogu, nabrałam ochoty na coś pieczonego i 'mięsistego'. Padło na sernik i to nie byle jaki, bo orzechowy ;) takiego jeszcze nie jadłam, dlatego postanowiłam spróbować. A teraz widzicie efekt mojej próby :)
Jeśli spodobał Wam się ten sernik, to zapraszam po przepis :)
ORZECHY MOŻECIE SAMI ZMIELIĆ W ZWYKŁEJ MASZYNCE DO MIELENIA :)

Składniki:
SPÓD:
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 szklanka mielonych orzechów;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 15 dag masła;
  • 2 żółtka;
  • 1 spora łyżka kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 spora łyżka kakao.
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego;
  • 4 jajka;
  • 2 białka;
  • 30 dag masła;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego;
  • 3 łyżki mielonych orzechów;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PONADTO:
  • 1 szklanka całych orzechów do posypania.
Wykonanie:
SPÓD: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać orzechy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane masło. Całość dobrze zagnieść a następnie wstawić do lodówki na 30 minut.
MASA SEROWA: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrami do białości. Cały czas ucierając dodawać porcjami miękkie masło, a następnie twaróg, budyń, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Białka ubić na sztywną pianę, następnie przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem. Na spód wylać masę serową i posypać ją orzechami. Powciskać je delikatnie w ciasto. Sernik piec godzinę w 180 st. C. Po tym czasie sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku aż do wystygnięcia.

10 komentarzy:

  1. Mniam, musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepadam za sernikami. dawno w sumie nie piekłam . . . orzechowego też jeszcze nie jadłam i chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis idealny! Dodaję do obserwowanych. ;)

    www.wdziurawymkotle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę Pani !
    W opisie wykonania jest
    "dodawać porcjami miękkie mało, a następnie twaróg, budyń, mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy."
    Jednak w składnikach masy serowej nie zauważyłem mąki. Więc ?
    Pozdrawiam
    Maciej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błąd poprawiony, w składnikach na masę serową nie ma mąki :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i poprawienie. W sernikach często dodaje się mąkę (także pszenną). Stąd wątpliwość. Pozdrawiam "domorosły kucharz-cukiernik"
      Maciej
      P.S.
      A próbowała Pani piec bez proszku w masie serowej ?

      Usuń
    3. Ale tutaj jest budyń, więc nie ma potrzeby dodawania mąki :)
      Robiłam już tyle serników, że trudno spamiętać czy do któregoś nie dawałam proszku :) Ten orzechowy sernik piekłam tylko raz i dodałam proszek. Myślę, że jeśli go Pan ominie, to się nic nie stanie, bo funkcję spulchniacza pełnią też białka.

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)