Po tych wszystkich ciastach na zimno, jakie mogliście zobaczyć u mnie na blogu, nabrałam ochoty na coś pieczonego i 'mięsistego'. Padło na sernik i to nie byle jaki, bo orzechowy ;) takiego jeszcze nie jadłam, dlatego postanowiłam spróbować. A teraz widzicie efekt mojej próby :)
Jeśli spodobał Wam się ten sernik, to zapraszam po przepis :)
ORZECHY MOŻECIE SAMI ZMIELIĆ W ZWYKŁEJ MASZYNCE DO MIELENIA :)
Składniki:
SPÓD:
- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka mielonych orzechów;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 15 dag masła;
- 2 żółtka;
- 1 spora łyżka kwaśnej śmietany;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 spora łyżka kakao.
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego;
- 4 jajka;
- 2 białka;
- 30 dag masła;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1 opakowanie budyniu waniliowego;
- 3 łyżki mielonych orzechów;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PONADTO:
- 1 szklanka całych orzechów do posypania.
Wykonanie:
SPÓD: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać orzechy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane masło. Całość dobrze zagnieść a następnie wstawić do lodówki na 30 minut.
MASA SEROWA: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrami do białości. Cały czas ucierając dodawać porcjami miękkie masło, a następnie twaróg, budyń, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Białka ubić na sztywną pianę, następnie przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem. Na spód wylać masę serową i posypać ją orzechami. Powciskać je delikatnie w ciasto. Sernik piec godzinę w 180 st. C. Po tym czasie sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku aż do wystygnięcia.
Lubie takie serniczki!
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńMniam, musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńprzepadam za sernikami. dawno w sumie nie piekłam . . . orzechowego też jeszcze nie jadłam i chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny! Dodaję do obserwowanych. ;)
OdpowiedzUsuńwww.wdziurawymkotle.blogspot.com
Proszę Pani !
OdpowiedzUsuńW opisie wykonania jest
"dodawać porcjami miękkie mało, a następnie twaróg, budyń, mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy."
Jednak w składnikach masy serowej nie zauważyłem mąki. Więc ?
Pozdrawiam
Maciej
Błąd poprawiony, w składnikach na masę serową nie ma mąki :)
UsuńDziękuję za odpowiedź i poprawienie. W sernikach często dodaje się mąkę (także pszenną). Stąd wątpliwość. Pozdrawiam "domorosły kucharz-cukiernik"
UsuńMaciej
P.S.
A próbowała Pani piec bez proszku w masie serowej ?
Ale tutaj jest budyń, więc nie ma potrzeby dodawania mąki :)
UsuńRobiłam już tyle serników, że trudno spamiętać czy do któregoś nie dawałam proszku :) Ten orzechowy sernik piekłam tylko raz i dodałam proszek. Myślę, że jeśli go Pan ominie, to się nic nie stanie, bo funkcję spulchniacza pełnią też białka.