wtorek, 4 września 2012

Ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Mam dla Was ciasto idealne, gdy pojawiają się niezapowiedziani goście. Udekoruj bitą śmietaną i pyszny deser gotowy;) W mikrofalówce trzymamy od 2 do 3 minut.

Przepis podstawowy:
  • 3 łyżki mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki mleka;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 jajko.

Do przepisu podstawowego należy dodać też inne, dodatkowe składniki:
  1. 3 łyżki kakao.
Jeśli chcemy otrzymać pysznego i wilgotnego murzynka.

Wykonanie:
Jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Dodać olej i mleko, wymieszać. Następnie dodać pozostałe suche składniki (cukier, mąka, proszek i kakao). Dobrze wymieszać. Włożyć do mikrofalówki, temperaturę ustawić na maksymalną. Gdy ciasto urośnie, potrzymać je jeszcze chwilę, wyjąć i podawać.


(W tym miejscu pojawią się też inne pomysły na dodatki do przepisu podstawowego. Polub bloga na facebooku i bądź na bieżąco z nowymi przepisami ;)

96 komentarzy:

  1. ciasto z mikrofali.... pomyślałam nie możliwe... a jednak sie udało:) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłyśmy to ciasto, ale w formie tortu! To dopiero był wyczyn, bo trzeba było składać po trzy biszkopty na jedną warstwę.
    Zobacz, jak to u nas wyszło:

    http://www.unitedflavours.blogspot.no/2012/08/ekspresowy-tort-urodzinowy_18.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto już kiedyś robiłam jest to fajny przepis i łatwy no i zaj***ty

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam.Wygląda dobrze a smakuje pysznie.Gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego do kawy to już wiem co mam zrobić.Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. zwykle takie ciasta są bardzo suche, jak jest z tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie, jest naprawdę bardzo wilgotne:)

      Usuń
  7. dobre ale troche suche...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę?:/ mi wyszło wilgotne. Może za długo było w mikrofalówce? Radzę potrzymać krócej:) jak już ciasto wyrośnie, potrzymać jeszcze tylko chwilkę i wyjmować.

      Usuń
  8. jest tak wilgotny jak szarlotka w american pie

    OdpowiedzUsuń
  9. no to widzę, że chyba próbowałeś :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ja dodałam jeszcze wiórki kokosowe ale chyba za długo trzymałam ciasto w mikrofalówce bo nie mogłam go pogryżć było tak twarde ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie za długo. Tak jak napisałam w sposobie wykonania, gdy ciasto urośnie, potrzymać je jeszcze tylko chwilę:) wypróbuję Twoją opcję z wiórkami;)

      Usuń
    2. Bardzo dobra ... dzisiaj robiłam je drugi raz WYSZŁOO ! ;)

      Usuń
  11. To ciasto jest mega łatwe, mega smaczne i mega puszyste :)Wszystko zrobiłam tak samo, ale dałam 3 łyżeczki kakao a nie 3 łyżki oraz "piekłam" w mikrofali 2 minuty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to ciasto jest pyszne napisałam wcześniej że robiłam je z wiórkami kokosowymi ale dla mnie to za mało ;) przygotowałam budyń i ciasto nalałam troche ciasta do miski włożyłam kulkę budyniu i zalałam resztą ciasta pysznee no i nadziane ... ;) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję pomysłowości! Rewelacja:)

      Usuń
  13. Wypróbowywałam już podobny przepis, ale tam było zdjęcie ciasta w kubku, więc nawet nie było widać, jak wyrosło w mikrofalówce. Brawo za dobre ujęcia, to naprawdę ważne :) Może wypróbuję Twój przepis :) Zdjęcia bardzo do tego zachęcają. A na jakim programie mikrofalówki piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nastawiam po prostu na maksymalną temperaturę, w sumie moja mikrofalówka ma tylko opcję rozmrażania i podgrzewania... :) dlatego nie mam trudnego wyboru, ale nie wiem jak Twoja

      Usuń
  14. Też robię i potwierdzam , że smaczne:) Smaczny też jest orzechowiec:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne, wyszło lekkie i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jest super, ja przełożyłam marmoladą, mmm pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczne ciasto! Myślałam że jakość będzie kiepska - w końcu to nie piekarnik, a tu zdziwienie, bo TAKIE ciasto to mi w piekarniku nigdy jeszcze nie wyszło! Bez ucierania czy miksowania, a wyrośnięte, nie zakalcowate i nie przesuszone. Niewielka ilość składników, a wyszły spore 2. 'Piekłam' osobno po 1,5 min w salaterkach.
    Pomysł z budyniem jako filling będzie wykorzystany następnym razem. Czyli jutro ;)
    Następne może owoce? Maliny czy wiśnie do Browni zawsze działały... powinny i tutaj. Ciekawe jak ser... Próbował ktoś takie wersje?
    Czy w ogóle można piec w mikrofali wszystkie ciasta tyko w mniejszych proporcjach???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami, to bardzo miłe!:) A jeśli chodzi o ostatnie pytanie, to bardzo wątpię czy wszystkie ciasta można piec w mikrofali... Można spróbować też wersję bez kakao i również powstanie coś innego:) Ile głów tyle pomysłów na różne modyfikacje oryginału;) Serdecznie pozdrawiam!:)

      Usuń
  18. Fantastyczne ciasto! Myślałam że jakość będzie kiepska - w końcu to nie piekarnik, a tu zdziwienie, bo TAKIE ciasto to mi w piekarniku nigdy jeszcze nie wyszło! Bez ucierania czy miksowania, a wyrośnięte, nie zakalcowate i nie przesuszone. Niewielka ilość składników, a wyszły spore 2. 'Piekłam' osobno po 1,5 min w salaterkach.
    Pomysł z budyniem jako filling będzie wykorzystany następnym razem. Czyli jutro ;)
    Następne może owoce? Maliny czy wiśnie do Browni zawsze działały... powinny i tutaj. Ciekawe jak ser... Próbował ktoś takie wersje?
    Czy w ogóle można piec w mikrofali wszystkie ciasta tyko w mniejszych proporcjach???

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja zmieniłam ten przepis ...
    Chociaż z takim też próbowałam, ale zamiast 3 łyżek oleju dajcie 3 łyżeczki oleju .
    I nie będzie, ani suche, ani wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, każdy może zmodyfikować przepis - wedle uznania:)
      Ja uznaję bardzo wilgotne ciasta, więc takie proporcje, które podałam - mi odpowiadają w stu procentach:)

      Usuń
  20. Miej oleju ...Ja właśnie robiłam z 3 łyżeczkami oleju no i wyszło jak babka . Pyszne : * Takie też próbowałam, ale mniej oleju lepsze :) . Idę sę zrobić xD

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam tą babeczkę jest szybka i pyszna dodaje do niej rożne składniki czasami dorzucam wiórki kokosowe, orzechy,jagody, dżem wszystko na co mam tylko ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  22. ja przypadkiem zrobilem cos rownie dobrego,zamiast kakao dodalem budyniu czekoladowego i zamiast mleka smietany wyszlo idealnie wilgotne i jak sie obrocic z jakiejs miski na talerz zostaje u gory polewa :)

    OdpowiedzUsuń
  23. myślałam że nie wyjdzie, ale jak zrobiłam to wszystko pięknie wyszło, bardzo fajny pomyśł, gdy nagle chcesz ciasto albo coś słodkiego, pyszne, polecam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto bardzo dobre, można jeszcze dodać łyżkę Nutlelli wtedy jest smaczniejsze. Ja tak zrobiłam wyszło bardziej kremowe. Przepis polecam. : )

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyszło cudne i pyszne. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie miałem zwykłego kakao to dałem rozpuszczalne , wyszło lepiej niż na zdjęciu ,
    Extra przepis .

    OdpowiedzUsuń
  27. dobry przepis jak komuś wysiadł piekarnik :D
    polecam ludziom, którzy nie wiedzą co dać rodzicom na rocznice ślubu ;P

    OdpowiedzUsuń
  28. Wszystko spoko, tylko ten zapach.. :/

    OdpowiedzUsuń
  29. Super przepis, próbowałam! Ale mam jedno pytanie. Dzisiaj kupiłam sobie ciasto na babeczki czekoladowe w proszku w sklepie. Wiadomo jakie takie w pudełku. No i zrobiłam to ciasto, nałożyłam do foremek, idę nagrzać piekarnik, a tu o.... piekarnik nie działa. Zepsuł się i nie wiemy kiedy będzie naprawiony. Teraz nie mam co zrobić z tym ciastem. Pytanie brzmi: Czy takie kupne babeczki mogę zrobić w mikrofalówce? Ich składniki są wypisane na tej stronie i to są dokładnie takie same babeczki jak moje: http://weganskiepysznosci.blogspot.com/2012/04/babeczki-czekoladowe-ze-skorka.html . Błagam o szybką pomoc bo mam na nie ogromniastą ochotę, a nie wiem co zrobić z ciastem, bo nie wyrzucę. Zapłaciłam w końcu te 5, 29zł. Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nic podobnego nie próbowałam i mogę jedynie przypuszczać, że babeczki nie wyjdą dobre. Proponuję odwiedzić sąsiadkę ze sprawnym piekarnikiem ;)

      Usuń
  30. Przepis jest świetny! Dosłownie przed chwilą zrobiłam sobie takie ciastko. Przed upieczeniem dodałam tak półtorej łyżeczki dżemu wiśniowego. Co prawda nadzienie nie zostało w środku, jak myślałam, ale opadło na dno. To jednak niczego nie zepsuło, bo nadal jest przepyszne. Od razu po wyjęciu z mikrofalówki, położyłam na wierzch kostkę mlecznej czekolady, która momentalnie się rozpuściła i powstała pyszna polewa. Jeszcze raz: genialny przepis! Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam ;) Czy przepis wyjdzie z mąką bezglutenową?

    OdpowiedzUsuń
  32. Właśnie je pałaszuję. Mój Boże. Umarłam i jestem w niebie. Już wiem co będę wcinać jak mnie najdzie ochota na czekoladę. :D

    OdpowiedzUsuń
  33. przepyszne, własnie robiłam je drugi raz i wyszło cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  34. pyszne ciacho ;) za pierwszym razem jak robilam to wyszlo suche teraz ustawiam mikrofale na 2 min i jest bardzo dobre ,wilgotne jeszcze lepsze jest jak dodalam rodzynki i cukier waniliowy;) fajnie bo mozna kombinowac z roznymi dodatkami tanio i szybko hehe ;) polecam

    OdpowiedzUsuń
  35. Właśnie zrobiłam to ciasto, dodałam kilka kostek czekolady, wynmieszane opadły na dno, moze jakbym połozyła je na wierzch było by lepie. Ale ciasto genialne!!!!!!!!!!!! jak dla mnie troche mała porcja, jak by zwiekszyć proporcje na ile włozyc do mikrofalówki na 6min?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż na 6 minut to chyba nie... trochę długo, będzie suche. Wystarczy obserwować ciasto - jak wyrośnie to jeszcze chwilę potrzymać i gotowe:)

      Usuń
  36. mi coś nie chce urosnąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto nie wyrasta tak bardzo, jak takie z piekarnika :) podnosi się tylko około centymetra

      Usuń
  37. A te składniki to np 2 łyzeczki ale łyzeczki to mała łyzka czy duza ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane "łyżki", czyli łyżki stołowe :)

      Usuń
  38. wzięłam się do robienia tego ciasta, i jak już miałam wszystkie składniki w miseczce okazało się, że nie mam jajka... dodałam za to trochę mleka i też wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Zrobilem ciasto bd dobre kiedys je robilem i smakowalo jeszcze lepiej ale zauwazylem ze Pani nie dodala cynamonu :P Polecam

    OdpowiedzUsuń
  40. Genialne! Na pewno wypróbuje! Jak się nie obrazisz, to wezmę twój przepis i podam na blogu, wraz z linkiem na to cudo u cb ♥
    Zapraszam na mojego bloga:
    http://powodzeniaveronica.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  41. az dziw- le mnie tez wyszlo- a nigdy mi nic nie wychodzi - przede wszystkim gdy robie wedlug przepisu...i jeszcze nie wiedzilam jak nastawic kuchenke na najwyzsza moc - bo ja mam jakas multi mikrowele z roznymi opcjami...i na stopnie a nie na moc...ale w koncu znalazlam i moc i ustawilam, pieklam chyba 3 razy po pol minuty :) az w koncu znalazlam wlasciwy program i wlaczylam raz jeszcze na minute - wyszlo! :D dzieki

    OdpowiedzUsuń
  42. Można dodać orzeszków :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Mozna bez jajek? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ktoś wyżej w komentarzu napisał, że nie dodał jajka i wyszło :) ja osobiście nie próbowałam ;)

      Usuń
  44. Często piekę takie ciasto, bo jest idealne do popołudniowej kawy. Jednak taka 'malizna' to nie dla mnie. :-) Proporcje podwajam, a proszku dodaję dwie łyżeczki. Całość piekę w naczyniu o średnicy 21 cm i wysokości 8 cm. Moc fali 700. Pięknie rośnie. Czas pieczenia 5 minut. Nie trzymam w kuchence, tylko od razu wyjmuję i studzę. Wychodzi zawsze. Warto popularyzować ten przepis, zatem brawo dla autorki bloga. Pozdrawiam.
    M.

    OdpowiedzUsuń
  45. przepis świetny, ciasto pycha

    OdpowiedzUsuń
  46. Dzisiaj zamierzam spróbować zrobić coś takiego, dam znać jak wyniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To znowu ja :) Ciasto wyszło super, puszyste, miękkie i smaczne :) Następnym razem dam jednak trochę więcej cukru.

      Usuń
    2. Cieszę się, że się udało :D
      a z tym cukrem to jak kto lubi - dla mnie taka ilość jest w sam raz ;)

      Usuń
  47. Tak właśnie wygląda miłość!

    OdpowiedzUsuń
  48. Patrze, jakiś ciekawy przepis. No i co, jako że lubię nowe przepisy, muszę spróbować. Myślę sobie: Pewnie nie wyjdzie. Ale jednak. Jednym słowem, zajebiste :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Fantastyczne i niesamowicie szybkie. Wlasnie przyjechaly do mnie kolezanki i zanim woda na kawe sie zagotowala ciasto bylo gotowe. Potroilam porcje :D (bo mamy caly wieczor przed soba) i zrobilam z orzechami w silikonowej formie do tarty. Rewelacja. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  50. Witam Zrobiłem to ciasto ale nie dodałem kakao jest również dobre jaki z kakao po upieczeniu w mikrofali wyjąłem z miseczki i przekroiłem na pól tak że do środka dodałem Dżem truskawkowy i jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Jest pyszne ja wstawilam na 2,5minuty. :-)

    OdpowiedzUsuń
  52. Ile takie ciasto może mieć kalorii? :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Witam :)
    Mam malutki problem, mam wszystkie składniki tylko chodzi o miseczka którą włożę do mikrofali. Wydaje się że, pierwsze zdjęcie było zrobione po wyjęciu z niej a następne po wyciągnięciu i po ćwiartkowaniu . Mam taką samą miseczkę jak pani na pierwszym, ale obawiam się że podczas "pieczenia" ciasta coś się stanie z tym naczyniem , chciałabym jeszcze zapytać jak to ciasto po wyjęciu powinno wyglądać , jakie jest prawdopodobieństwo że mi się nie uda ? Miała kiedyś pani złe wspomnienia z tym przepisem, kiedy się pani nie udało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miseczce nic się nie stanie :) należy pamiętać jednak, żeby naczynie nie miało złotych ani srebrnych zdobień. Ciasto po wyjęciu jest mięciutkie i wilgotne :) praktycznie takie samo jak typowy murzynek pieczony w piekarniku. Mi to ciasto za każdym razem wychodzi :) Jedyne co może nie wyjść to to, jeśli będziesz trzymać je w mikrofali zbyt długo - po prostu wyjdzie suche.

      Usuń
  54. SUPER właśnie siedziałam sobie i natknęłam się na tak genialny i prosty przepis z początku wahałam się czy rzeczywiście wyjdzie a tu popatrz ciasto miękkie,mokre i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Ale mi to aż zaczeło uciekać z naczynia !

    OdpowiedzUsuń
  56. a czy wyjdzie bez kakao bo mi się właśnie skończyło .. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie ale nie wiem jak będzie ze smakiem. Może wsypać opakowanie budyniu? :)

      Usuń
  57. Właśnie zrobiłem, niestety bez proszku do pieczenia, bo nie mogłem znaleźć. Pomimo to - ŚWIETNE!!

    OdpowiedzUsuń
  58. Nie miałam akurat oleju i nie dodałam ale wyszło też dobre . I ten przepis tak bez masła i mleka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masła nie ma, bo jest olej. A mleko przecież jest.

      Usuń
  59. mam 10 lat i mam nie dotykac piekarnika ale z tym przepisem mam frajdę gdy przyjdą moje koleżanki. pieczemy mużynka który znika błyskawicznie

    OdpowiedzUsuń
  60. nie pogardze :D

    OdpowiedzUsuń
  61. to jest świetne!! :). nie mam piekarnika w mieszkaniu, ale nie sądziłem, że można w mikrofalówce ciasto upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  62. Mam pytanie czy można robić w większej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, trzeba by było dłużej trzymać w mikrofalówce i obawiałabym się o naczynie... :)

      Usuń
  63. Hej :)
    Czy mogę do dodać skórke pomarańczy? :P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)