Mam dla Was ciasto idealne, gdy pojawiają się niezapowiedziani goście. Udekoruj bitą śmietaną i pyszny deser gotowy;) W mikrofalówce trzymamy od 2 do 3 minut.
MURZYNEK:
- 3 łyżki mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżki cukru;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki oleju;
- 1 jajko;
- 3 łyżki kakao.
Wykonanie:
Jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Dodać olej i mleko, wymieszać. Następnie dodać pozostałe suche składniki (cukier, mąka, proszek i kakao). Dobrze wymieszać. Włożyć do mikrofalówki, temperaturę ustawić na maksymalną. Gdy ciasto urośnie, potrzymać je jeszcze chwilę, wyjąć i podawać.
BUDYNIOWE:
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżki mąki;
- 3 łyżki cukru;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki oleju;
- 1 jajko;
- 3 łyżki budyniu w proszku (u mnie toffi).
Wykonanie:
Jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Dodać olej i mleko, wymieszać. Następnie dodać pozostałe suche składniki (cukier, mąka, proszek i budyń). Dobrze wymieszać. Włożyć do mikrofalówki, temperaturę ustawić na maksymalną. Gdy ciasto urośnie, potrzymać je jeszcze chwilę, wyjąć i podawać.
(W tym miejscu pojawią się też inne pomysły na ciasta w 5 minut. Polub bloga na facebooku i bądź na bieżąco z nowymi przepisami ;)
ciasto z mikrofali.... pomyślałam nie możliwe... a jednak sie udało:) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) pozdrawiam!:)
UsuńJa nie potrafię nastawiać mocy w mikrofali, a i tak mi ładnie wyszło - piekłam 3,5 minuty, ale nie wiem jaka była moc. Wyszło dobre. Będę robić na szybkiego do kawy.
Usuńczy mozna w szklance to piec??
UsuńObawiam się, że szklanka będzie za mała. A jeśli chodzi o wytrzymałość, to ta z grubszymi ściankami powinna wytrzymać :)
Usuń!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTeż robiłyśmy to ciasto, ale w formie tortu! To dopiero był wyczyn, bo trzeba było składać po trzy biszkopty na jedną warstwę.
OdpowiedzUsuńZobacz, jak to u nas wyszło:
http://www.unitedflavours.blogspot.no/2012/08/ekspresowy-tort-urodzinowy_18.html
Ciekawe, ciekawe :)
UsuńCOOL przepis
UsuńSuper!!! Łatwo się robi i szybko przygotowuje.
UsuńCiasto już kiedyś robiłam jest to fajny przepis i łatwy no i zaj***ty
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam.Wygląda dobrze a smakuje pysznie.Gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego do kawy to już wiem co mam zrobić.Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńzwykle takie ciasta są bardzo suche, jak jest z tym?
OdpowiedzUsuńOj nie, jest naprawdę bardzo wilgotne:)
UsuńMoje było trochę suche, ale bardzo smaczne :)
UsuńMoje było niestety bardzo suche mimo że przelałam odrobinę olej i trzymałam 3 minuty.
Usuńdobre ale troche suche...
OdpowiedzUsuńNaprawdę?:/ mi wyszło wilgotne. Może za długo było w mikrofalówce? Radzę potrzymać krócej:) jak już ciasto wyrośnie, potrzymać jeszcze tylko chwilkę i wyjmować.
UsuńMam tylko 8 lat i znam smak pysznego ciasta ono właśnie takie jest. Ani troche suche
Usuńjest tak wilgotny jak szarlotka w american pie
OdpowiedzUsuńno to widzę, że chyba próbowałeś :D
OdpowiedzUsuńja dodałam jeszcze wiórki kokosowe ale chyba za długo trzymałam ciasto w mikrofalówce bo nie mogłam go pogryżć było tak twarde ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za długo. Tak jak napisałam w sposobie wykonania, gdy ciasto urośnie, potrzymać je jeszcze tylko chwilę:) wypróbuję Twoją opcję z wiórkami;)
UsuńBardzo dobra ... dzisiaj robiłam je drugi raz WYSZŁOO ! ;)
UsuńTo ciasto jest mega łatwe, mega smaczne i mega puszyste :)Wszystko zrobiłam tak samo, ale dałam 3 łyżeczki kakao a nie 3 łyżki oraz "piekłam" w mikrofali 2 minuty :)
OdpowiedzUsuńto ciasto jest pyszne napisałam wcześniej że robiłam je z wiórkami kokosowymi ale dla mnie to za mało ;) przygotowałam budyń i ciasto nalałam troche ciasta do miski włożyłam kulkę budyniu i zalałam resztą ciasta pysznee no i nadziane ... ;) <3
OdpowiedzUsuńGratuluję pomysłowości! Rewelacja:)
UsuńWypróbowywałam już podobny przepis, ale tam było zdjęcie ciasta w kubku, więc nawet nie było widać, jak wyrosło w mikrofalówce. Brawo za dobre ujęcia, to naprawdę ważne :) Może wypróbuję Twój przepis :) Zdjęcia bardzo do tego zachęcają. A na jakim programie mikrofalówki piec?
OdpowiedzUsuńNastawiam po prostu na maksymalną temperaturę, w sumie moja mikrofalówka ma tylko opcję rozmrażania i podgrzewania... :) dlatego nie mam trudnego wyboru, ale nie wiem jak Twoja
UsuńTeż robię i potwierdzam , że smaczne:) Smaczny też jest orzechowiec:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, wyszło lekkie i wilgotne :)
OdpowiedzUsuńJest super, ja przełożyłam marmoladą, mmm pycha:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto! Myślałam że jakość będzie kiepska - w końcu to nie piekarnik, a tu zdziwienie, bo TAKIE ciasto to mi w piekarniku nigdy jeszcze nie wyszło! Bez ucierania czy miksowania, a wyrośnięte, nie zakalcowate i nie przesuszone. Niewielka ilość składników, a wyszły spore 2. 'Piekłam' osobno po 1,5 min w salaterkach.
OdpowiedzUsuńPomysł z budyniem jako filling będzie wykorzystany następnym razem. Czyli jutro ;)
Następne może owoce? Maliny czy wiśnie do Browni zawsze działały... powinny i tutaj. Ciekawe jak ser... Próbował ktoś takie wersje?
Czy w ogóle można piec w mikrofali wszystkie ciasta tyko w mniejszych proporcjach???
Przede wszystkim dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami, to bardzo miłe!:) A jeśli chodzi o ostatnie pytanie, to bardzo wątpię czy wszystkie ciasta można piec w mikrofali... Można spróbować też wersję bez kakao i również powstanie coś innego:) Ile głów tyle pomysłów na różne modyfikacje oryginału;) Serdecznie pozdrawiam!:)
UsuńFantastyczne ciasto! Myślałam że jakość będzie kiepska - w końcu to nie piekarnik, a tu zdziwienie, bo TAKIE ciasto to mi w piekarniku nigdy jeszcze nie wyszło! Bez ucierania czy miksowania, a wyrośnięte, nie zakalcowate i nie przesuszone. Niewielka ilość składników, a wyszły spore 2. 'Piekłam' osobno po 1,5 min w salaterkach.
OdpowiedzUsuńPomysł z budyniem jako filling będzie wykorzystany następnym razem. Czyli jutro ;)
Następne może owoce? Maliny czy wiśnie do Browni zawsze działały... powinny i tutaj. Ciekawe jak ser... Próbował ktoś takie wersje?
Czy w ogóle można piec w mikrofali wszystkie ciasta tyko w mniejszych proporcjach???
Ja zmieniłam ten przepis ...
OdpowiedzUsuńChociaż z takim też próbowałam, ale zamiast 3 łyżek oleju dajcie 3 łyżeczki oleju .
I nie będzie, ani suche, ani wilgotne :)
Oczywiście, każdy może zmodyfikować przepis - wedle uznania:)
UsuńJa uznaję bardzo wilgotne ciasta, więc takie proporcje, które podałam - mi odpowiadają w stu procentach:)
Miej oleju ...Ja właśnie robiłam z 3 łyżeczkami oleju no i wyszło jak babka . Pyszne : * Takie też próbowałam, ale mniej oleju lepsze :) . Idę sę zrobić xD
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą babeczkę jest szybka i pyszna dodaje do niej rożne składniki czasami dorzucam wiórki kokosowe, orzechy,jagody, dżem wszystko na co mam tylko ochotę :D
OdpowiedzUsuńja przypadkiem zrobilem cos rownie dobrego,zamiast kakao dodalem budyniu czekoladowego i zamiast mleka smietany wyszlo idealnie wilgotne i jak sie obrocic z jakiejs miski na talerz zostaje u gory polewa :)
OdpowiedzUsuńMmm, brzmi bardzo ciekawie:)
Usuńmyślałam że nie wyjdzie, ale jak zrobiłam to wszystko pięknie wyszło, bardzo fajny pomyśł, gdy nagle chcesz ciasto albo coś słodkiego, pyszne, polecam. ;)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre, można jeszcze dodać łyżkę Nutlelli wtedy jest smaczniejsze. Ja tak zrobiłam wyszło bardziej kremowe. Przepis polecam. : )
OdpowiedzUsuńWyszło cudne i pyszne. Dzięki!
OdpowiedzUsuńNie miałem zwykłego kakao to dałem rozpuszczalne , wyszło lepiej niż na zdjęciu ,
OdpowiedzUsuńExtra przepis .
Mniammm.. !
OdpowiedzUsuńdobry przepis jak komuś wysiadł piekarnik :D
OdpowiedzUsuńpolecam ludziom, którzy nie wiedzą co dać rodzicom na rocznice ślubu ;P
Wszystko spoko, tylko ten zapach.. :/
OdpowiedzUsuńSuper przepis, próbowałam! Ale mam jedno pytanie. Dzisiaj kupiłam sobie ciasto na babeczki czekoladowe w proszku w sklepie. Wiadomo jakie takie w pudełku. No i zrobiłam to ciasto, nałożyłam do foremek, idę nagrzać piekarnik, a tu o.... piekarnik nie działa. Zepsuł się i nie wiemy kiedy będzie naprawiony. Teraz nie mam co zrobić z tym ciastem. Pytanie brzmi: Czy takie kupne babeczki mogę zrobić w mikrofalówce? Ich składniki są wypisane na tej stronie i to są dokładnie takie same babeczki jak moje: http://weganskiepysznosci.blogspot.com/2012/04/babeczki-czekoladowe-ze-skorka.html . Błagam o szybką pomoc bo mam na nie ogromniastą ochotę, a nie wiem co zrobić z ciastem, bo nie wyrzucę. Zapłaciłam w końcu te 5, 29zł. Z góry dziękuję!
OdpowiedzUsuńNigdy nic podobnego nie próbowałam i mogę jedynie przypuszczać, że babeczki nie wyjdą dobre. Proponuję odwiedzić sąsiadkę ze sprawnym piekarnikiem ;)
UsuńPrzepis jest świetny! Dosłownie przed chwilą zrobiłam sobie takie ciastko. Przed upieczeniem dodałam tak półtorej łyżeczki dżemu wiśniowego. Co prawda nadzienie nie zostało w środku, jak myślałam, ale opadło na dno. To jednak niczego nie zepsuło, bo nadal jest przepyszne. Od razu po wyjęciu z mikrofalówki, położyłam na wierzch kostkę mlecznej czekolady, która momentalnie się rozpuściła i powstała pyszna polewa. Jeszcze raz: genialny przepis! Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńrewelacja!!!!!!
OdpowiedzUsuńWitam ;) Czy przepis wyjdzie z mąką bezglutenową?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńWłaśnie je pałaszuję. Mój Boże. Umarłam i jestem w niebie. Już wiem co będę wcinać jak mnie najdzie ochota na czekoladę. :D
OdpowiedzUsuńprzepyszne, własnie robiłam je drugi raz i wyszło cudowne :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho ;) za pierwszym razem jak robilam to wyszlo suche teraz ustawiam mikrofale na 2 min i jest bardzo dobre ,wilgotne jeszcze lepsze jest jak dodalam rodzynki i cukier waniliowy;) fajnie bo mozna kombinowac z roznymi dodatkami tanio i szybko hehe ;) polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam to ciasto, dodałam kilka kostek czekolady, wynmieszane opadły na dno, moze jakbym połozyła je na wierzch było by lepie. Ale ciasto genialne!!!!!!!!!!!! jak dla mnie troche mała porcja, jak by zwiekszyć proporcje na ile włozyc do mikrofalówki na 6min?
OdpowiedzUsuńAż na 6 minut to chyba nie... trochę długo, będzie suche. Wystarczy obserwować ciasto - jak wyrośnie to jeszcze chwilę potrzymać i gotowe:)
Usuńmi coś nie chce urosnąć
OdpowiedzUsuńTo ciasto nie wyrasta tak bardzo, jak takie z piekarnika :) podnosi się tylko około centymetra
UsuńOkoło centymetra? :O dla mnie surowego ciasta wychodzi pół kubka, a po upieczeniu jest jego 2 razy tyle i jak wczoraj robiłam to nawet mi się troszkę wylało xd
UsuńMyślę, że chodziło o to, że rośnie około 1cm kiedy robi się w misce. :)
Usuńbardzo dobre
OdpowiedzUsuńA te składniki to np 2 łyzeczki ale łyzeczki to mała łyzka czy duza ?
OdpowiedzUsuńJest napisane "łyżki", czyli łyżki stołowe :)
Usuńwzięłam się do robienia tego ciasta, i jak już miałam wszystkie składniki w miseczce okazało się, że nie mam jajka... dodałam za to trochę mleka i też wyszło! :)
OdpowiedzUsuńZrobilem ciasto bd dobre kiedys je robilem i smakowalo jeszcze lepiej ale zauwazylem ze Pani nie dodala cynamonu :P Polecam
OdpowiedzUsuńGenialne! Na pewno wypróbuje! Jak się nie obrazisz, to wezmę twój przepis i podam na blogu, wraz z linkiem na to cudo u cb ♥
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga:
http://powodzeniaveronica.blogspot.com/
Jak najbardziej :)
Usuńaz dziw- le mnie tez wyszlo- a nigdy mi nic nie wychodzi - przede wszystkim gdy robie wedlug przepisu...i jeszcze nie wiedzilam jak nastawic kuchenke na najwyzsza moc - bo ja mam jakas multi mikrowele z roznymi opcjami...i na stopnie a nie na moc...ale w koncu znalazlam i moc i ustawilam, pieklam chyba 3 razy po pol minuty :) az w koncu znalazlam wlasciwy program i wlaczylam raz jeszcze na minute - wyszlo! :D dzieki
OdpowiedzUsuńSuper, że się udało! :D
UsuńMożna dodać orzeszków :)
OdpowiedzUsuńMozna bez jajek? :>
OdpowiedzUsuńKtoś wyżej w komentarzu napisał, że nie dodał jajka i wyszło :) ja osobiście nie próbowałam ;)
UsuńCzęsto piekę takie ciasto, bo jest idealne do popołudniowej kawy. Jednak taka 'malizna' to nie dla mnie. :-) Proporcje podwajam, a proszku dodaję dwie łyżeczki. Całość piekę w naczyniu o średnicy 21 cm i wysokości 8 cm. Moc fali 700. Pięknie rośnie. Czas pieczenia 5 minut. Nie trzymam w kuchence, tylko od razu wyjmuję i studzę. Wychodzi zawsze. Warto popularyzować ten przepis, zatem brawo dla autorki bloga. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńM.
przepis świetny, ciasto pycha
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zamierzam spróbować zrobić coś takiego, dam znać jak wyniki :)
OdpowiedzUsuńTo znowu ja :) Ciasto wyszło super, puszyste, miękkie i smaczne :) Następnym razem dam jednak trochę więcej cukru.
UsuńCieszę się, że się udało :D
Usuńa z tym cukrem to jak kto lubi - dla mnie taka ilość jest w sam raz ;)
Tak właśnie wygląda miłość!
OdpowiedzUsuńPatrze, jakiś ciekawy przepis. No i co, jako że lubię nowe przepisy, muszę spróbować. Myślę sobie: Pewnie nie wyjdzie. Ale jednak. Jednym słowem, zajebiste :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne i niesamowicie szybkie. Wlasnie przyjechaly do mnie kolezanki i zanim woda na kawe sie zagotowala ciasto bylo gotowe. Potroilam porcje :D (bo mamy caly wieczor przed soba) i zrobilam z orzechami w silikonowej formie do tarty. Rewelacja. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńWitam Zrobiłem to ciasto ale nie dodałem kakao jest również dobre jaki z kakao po upieczeniu w mikrofali wyjąłem z miseczki i przekroiłem na pól tak że do środka dodałem Dżem truskawkowy i jest pycha :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne ja wstawilam na 2,5minuty. :-)
OdpowiedzUsuńIle takie ciasto może mieć kalorii? :)
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńMam malutki problem, mam wszystkie składniki tylko chodzi o miseczka którą włożę do mikrofali. Wydaje się że, pierwsze zdjęcie było zrobione po wyjęciu z niej a następne po wyciągnięciu i po ćwiartkowaniu . Mam taką samą miseczkę jak pani na pierwszym, ale obawiam się że podczas "pieczenia" ciasta coś się stanie z tym naczyniem , chciałabym jeszcze zapytać jak to ciasto po wyjęciu powinno wyglądać , jakie jest prawdopodobieństwo że mi się nie uda ? Miała kiedyś pani złe wspomnienia z tym przepisem, kiedy się pani nie udało?
Miseczce nic się nie stanie :) należy pamiętać jednak, żeby naczynie nie miało złotych ani srebrnych zdobień. Ciasto po wyjęciu jest mięciutkie i wilgotne :) praktycznie takie samo jak typowy murzynek pieczony w piekarniku. Mi to ciasto za każdym razem wychodzi :) Jedyne co może nie wyjść to to, jeśli będziesz trzymać je w mikrofali zbyt długo - po prostu wyjdzie suche.
UsuńSUPER właśnie siedziałam sobie i natknęłam się na tak genialny i prosty przepis z początku wahałam się czy rzeczywiście wyjdzie a tu popatrz ciasto miękkie,mokre i pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle mi to aż zaczeło uciekać z naczynia !
OdpowiedzUsuńa czy wyjdzie bez kakao bo mi się właśnie skończyło .. :(
OdpowiedzUsuńWyjdzie ale nie wiem jak będzie ze smakiem. Może wsypać opakowanie budyniu? :)
UsuńWłaśnie zrobiłem, niestety bez proszku do pieczenia, bo nie mogłem znaleźć. Pomimo to - ŚWIETNE!!
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
OdpowiedzUsuńnajlepszy
UsuńNie miałam akurat oleju i nie dodałam ale wyszło też dobre . I ten przepis tak bez masła i mleka ?
OdpowiedzUsuńMasła nie ma, bo jest olej. A mleko przecież jest.
Usuńmam 10 lat i mam nie dotykac piekarnika ale z tym przepisem mam frajdę gdy przyjdą moje koleżanki. pieczemy mużynka który znika błyskawicznie
OdpowiedzUsuńnie pogardze :D
OdpowiedzUsuńto jest świetne!! :). nie mam piekarnika w mieszkaniu, ale nie sądziłem, że można w mikrofalówce ciasto upiec ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy można robić w większej porcji?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, trzeba by było dłużej trzymać w mikrofalówce i obawiałabym się o naczynie... :)
UsuńHej :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę do dodać skórke pomarańczy? :P
Oczywiście! :)
UsuńCzego to ludzie jeszcze nie wymyślili ;P xD
OdpowiedzUsuńJejku aż nabrałam ochoty... mmm :D
wreszcie cos słodkiego na szybko, dzieki ;D
OdpowiedzUsuńza zamiast kakao dałem cappuccino i dosypałem trochę orzechów i wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńPomysł zapisuję do wypróbowania! :D
UsuńWitam. Ciasto piekę w mikrofali 850 wat przez 4.i pól minuty.Mój przepis jest nieco inny.Zawsze piekę w formie sylikonowej -rewelacja:-) moje składniki.10 dkg czekolady
OdpowiedzUsuń10 dkg masła stopic w mikrofali przez 1 min.
Dodac 10 dkg cukru ,wymieszac trzepaczka dodac całe 3 jaja znowu wymieszac dokładnie
,następnie 5 dkg mąki z jedna łyżeczka proszku do pieczenia,wymieszac wlać do formy silikonowe j wielkosci malej tortownicy,piec 4.i pół min :-) mozna podać z bitą śmietaną.
Ile osób, tyle pomysłów. Twój brzmi świetnie! Mam silikonowe foremki na muffinki, będę musiała spróbować :)
UsuńJa upieklam jest mniam ;-)
OdpowiedzUsuńa tak dokładniej to maksymalna temp czyli ile?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam tą babeczkę :D Była trochę gumowata. Bardzo mi smakowała (I mojemu kotowi też xd), a mama powiedziała, ze to smakuje jak suflet O.o Ale i tak przepis zajefajny :3 Będę z niego często korzystać
OdpowiedzUsuńsuper, polecam! :)
OdpowiedzUsuńosobiście dodałem odrobinę wody gazowanej by spulchnić i dodać lekkości babeczce i wyszło świetnie, piekło się całe 2.5 minuty! pycha..
Myślałam, że wyjdzie okropnie, ale wyszło fantastycznie. I fenomenalniem.
OdpowiedzUsuńJa po zrobieniu masy dodałam jeszcze dodatkową łyżkę mleka... PYCHOTA, lepsza niż jak robiłam z samego przepisu, po prostu cudo!
OdpowiedzUsuńBabeczki wyszły przepyszne ! :) mimo że zapomniałam dodać cukru .. ale w połączeniu z nutellą chyba nawet nie był potrzebny :))
OdpowiedzUsuńNa jaki program nastawić mikrofalówkę?
OdpowiedzUsuńNie odpowiem na to pytanie, ponieważ każda mikrofalówka jest inna ;) u mnie np. nie ma żadnych programów. Proponuję więc nastawić mikrofalówkę na taki program, na jakim po prostu podgrzewasz sobie jedzenie i wypróbować czy wyjdzie ;)
UsuńJakie to dobre! Gratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuńMoże być zwykłe słodkie kakao?
OdpowiedzUsuńMoże :)
UsuńPrzepis przepisałam sobie do zeszytu,rano naszła mnie wielka ochota na coś słodkiego a za oknem deszczowo więc do sklepu nie chciało mi się iść,zadowoliłam się budyniem,ale następnym razem piekę ta babeczkę skoro ma tyle pozytywnych opinii :P Tak mnie zastanawia jak by dodać do gorącej babeczki gałkę lodów??
OdpowiedzUsuńa kakao jakie jest najlepsze ? :)
OdpowiedzUsuńZależy kto co lubi, ja tam wolę gorzkie kakao :)
UsuńNie sądziłam, że taka babeczka wyjdzie a jednak zrobiłam ja i jest przepyszna dzięki wielkie za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis a jeszcze lepszy z bitą śmietaną polecam :-)
OdpowiedzUsuńA gdy nie ma się mikrofalówki tylko piekarnik ? ;c
OdpowiedzUsuńTo pozostaje zrobienie takiego prawdziwego murzynka ;) więcej pracy ale za to też więcej przyjemności :)
Usuńnie wiem czy ktos wspomnial ale jak robilem to postanowilem dodac cos od siebie, mianowicie domowej produkcji skorki i syrop z pomaranczy oraz drobnopokruszona biala czekolada
OdpowiedzUsuńnaleza sie podziekowania za przepis autorce bloga, dzieki niemu mozna w ekspresowym tempie oslodzic zycie sobie i bliskim :)
Pomarańcza i biała czekolada - POMYSŁ DO WYPRÓBOWANIA :)
UsuńA szklana miska może być czyraczej pęknie bo mam za 3 godziny mame z bratem a ona lubi murzynka i chciałam zrobić jej go a na prawdziwego czasu mi nie starczy bo muszę jeszcze dzieci wyszykować więc zastanawiałamsię nad szklanym naczyniem :)
OdpowiedzUsuńTo zależy jakie to naczynie, czy z grubymi ściankami czy z cienkimi. Jeśli jest delikatne, to nie ryzykowałabym :)
Usuńzrobilam tak jak w przepisie ale w miseczce cos jak do zupki bo kubek to za malo jakies 2 min sie robilo i jest pycha dodalam troche cynamonu nastepnym razem dodam cos wiecej;d
OdpowiedzUsuńCynamon... kolejny rewelacyjny pomysł :D
UsuńCzy mogę użyć czekolady w proszku zamiast kakaa?
OdpowiedzUsuńCzekolada w proszku? :)
UsuńNo do robienia gorącej czekolady. Nesquik na przykład.
UsuńNada się :)
UsuńPrzepis rewelacja,muszę wypróbować i to w krótce.
OdpowiedzUsuńPrzepis super ciasto się udało.Goście sądzili że w 20 minut zdarzyłam upiec ciasto haha ;)
OdpowiedzUsuńJako facet pierwsze ciasto zrobione samemu super sprawa. dzieki!!!
OdpowiedzUsuńzrobiłam - jest pyszne od razu zjedliśmy i miałam niedosyt, i zrobiłam 2 ale tym razem podzieliłamm ciasto na 2 częsci do jednej dałam łyżkę budyniu smietankowego, a do drugiej łyżke kakao. Następnie nakładałam do miseczki po jednej łyżce jasnego i 1 ciebmnego i tak na zmiane. Wyszła mini zebra :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewerka
CZY MOZNA PRZEZ TO ZARAZIC SIE SALMONELLA :/
OdpowiedzUsuńJeśli masz obawy proponuję kupić jajka z pewnego źródła. Te bakterie giną już w 70-100 stopniach C. więc raczej małe prawdopodobieństwo.
UsuńMi nie wychodzi :-/ może mikrofale mam nie dobra :-/
OdpowiedzUsuńDlaczego nie wychodzi?
Usuńwyszło, i powiem ze jest super! nast razem spróbuje z dodatkami. nastawiłam mikrofale na 2.5 min. i mam coś słodkiego i na szybko do kawy;)
OdpowiedzUsuńRewelacja! za każdy razem wychodzi,
OdpowiedzUsuńzeby babeczka nie wyszła sucha dodaje poprostu więcej mleka :) idealna do kawy, szczególnie polecam kakaową :P
Uwielbiam ten przepis :) Polecam też zastąpić mleko maślanką - wtedy ma nieco delikatniejszą konsystencję. Z mlekiem wychodzi mi może nie suche, ale takie dość twarde, jakby gumowe. Z maślanką jest mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńZrobić dla więcej osób to myśle najbezpieczniej zrobić dwa razy. Nie wiem jaką opcje wybrać w mikrofalówce: Opiekanie ze stojakiem? (griil) 1100 W. Gotowanie z opiekaniem? 600 W. Takie opcje są w instrukcji urządzenia.
OdpowiedzUsuń600 W
UsuńSuper przepis, a ciasto pyszne :) !
OdpowiedzUsuńBardzo super! Polecam
OdpowiedzUsuńale w czym się to piecze
OdpowiedzUsuńW miseczce
UsuńSuper ;)
OdpowiedzUsuńTakie jakieś dziwne nie polecam
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a ludzie zadają takie dziecinne pytania. Jaskiniowcy jacyś, co nie potrafią czytać prostego tekstu ze zrozumieniem.
OdpowiedzUsuńtroche gumowate, ale mimo wszystko dobre ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis.
OdpowiedzUsuńTestowałam a wręcz poleciłam swoim czytelnikom. :)
http://malowanasloncem.blogspot.com/2014/10/ciasto-w-5-minut.html
Masz genialne przepisy. Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Dobry przepis na Babeczkę .
OdpowiedzUsuńWyszło Pyszne . =D
Ja osobiscie puszczam pustą mikrowelę na 2 minuty ,jak sie nagrzeje wkladam i piecze.Jest super
OdpowiedzUsuńod kiedy mikrofalowka sie nagrzewa tak jak piekarnik?
UsuńMam pytanko, czy te ciasta po wystygnięciu twardnieją jak kamień ??
OdpowiedzUsuńNieee, skąd taki pomysł?? :)
UsuńPyszne ciasto :) Dzięki za przepis :D
OdpowiedzUsuńPieczemy, znaczy córki bo napad słodości był;-)) wygląda bosko;-) Dziękujemy!!!
OdpowiedzUsuńChciało mi się coś słodkiego w telewizji usłyszałam hasło' ciasto z mikrofali' wklepałam w google i pokazał się ten przepis. Nie mam mikrofali ,wzięłam dwie napełnione kokilki i poszłam do sąsiadki. stałyśmy przed mikrofala i gapiłyśmy się jak rośnie. Ja dodałam po kilka mrożonych malin i borówek. Wyszło PYCHA wilgotne, nie gumowate. Spałaszowałyśmy do kawki, teraz chyba każda kawa będzie z różnymi wariacjami tego ciasta. Dzięki za super przepis.
OdpowiedzUsuńMi te ciasto Nie rosnie
OdpowiedzUsuńWychodzi płaskie
OdpowiedzUsuńTak u mnie wyszło takie same :)
UsuńCoś się stanie jeśli zamiast zwykłego cukru dodam cukier puder? Próbował ktoś tak?
OdpowiedzUsuńCukru pudru wystarczy wtedy jedna łyżka ;)
Usuńsuper, właśnie robiłam. Dzięki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Przeeepyszne! Ja dodałam jeszcze do środka trochę budyniu waniliowego, wyszedł mi trochę taki suflet, ale jak najbardziej polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńna gorące ciasto polecam położyć łyżkę nutelli ;)
OdpowiedzUsuńJadłem z torebki wyszedł zakalec taki mały i suchy jak pruchno :)
OdpowiedzUsuńPyszne *.*
OdpowiedzUsuńRobiłam to dwa razy. Za pierwszym razem robiłam z mlekiem i wyszło dobre. Za drugim razem pomyliłam się z śmietano i wyszło jeszcze lepsze! :D
Witam :-) Przed chwilą pochłonęłam wersję z budyniem. No no...nie spodziewałam się, że to będzie jadalne ;-) Dałam tylko jedną łyżkę oleju ale za to jeszcze jedną łyżkę mleka dodatkowo. Zamiast cukru użyłam ksylitolu. Budyń miałam tylko waniliowy. Jestem pozytywnie zaskoczona smakiem :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobilam to ciasto z budyniem czekoladowym w formie babeczek i wyszly mi 4 cudowne pyszne muffinki ! idealny przepis - prosty na slodkie cos na szybko do kawy ! :)
OdpowiedzUsuńbabeczki nie sa suche, sa lekko wilgotne i udekorowalam je nutella i dzemem brzoskwiniowym , pycha ! :)
super :) :) dziękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! :) uratowała mi Pani życie :) właśnie miałam mieć "niezapowiedzianego" gościa lecz niestety coś mmu wyleciało więc babeczek kosztuję z mamą i mówimy że są ŚWIETNE! :)
OdpowiedzUsuńPyszne, bede robic częściej :*
OdpowiedzUsuńPyszne... Ja myślałam sobie 'tak mało?', no ale co tam. No i się przekonałam, że nie mało, jak na całą miskę wyrosło... =)
OdpowiedzUsuńA jaki dałaś budyń ??? (z cukrem czy bez?)
OdpowiedzUsuńmam pomysly...z aromatem pomaranczowym albo migdalowym,z rumem,z wisniami itd,itp...
OdpowiedzUsuńCiekawe
OdpowiedzUsuńOdkrywa właśnie jak to mikrofala może być przydatna ;)
OdpowiedzUsuńja nie miałam budyniu (ech...akademik) więc dodałam 4 łyżki cappucino orzechowego w proszku oraz pokruszoną czekoladę, która otwarta leżała jakiś czas w szafce :P
i zamiast 3 łyżek oleju dałam koło 1,5 ale za to 5 mleka :P
Wyszło super, czekolada opadła na dno ale nie rozpuściła się całkiem więc po wyłożeniu na talerz miałam świetną polewę :D
dzięki serdeczne za ten przepis :D
Super mam 10 lat i robie sama pyszne ciasto. DZIENKI BARDZO.
OdpowiedzUsuńTo jest najlepszy przepis na tego typu ciacho, jaki znalazłam w internecie!!! POLECAM!!! :)
OdpowiedzUsuńczy można to robic w piearniku
OdpowiedzUsuńNieee, w piekarniku radzę zrobić klasycznego murzynka ;)
UsuńBabka dobra ale za dużo kakała.
OdpowiedzUsuńJak kto lubi ;)
UsuńMnie zastanawia tylko czy pojęcie "łyżka" w przepisie odnosi się do stołowej czy do herbaty (wiem że zazwyczaj rozróżnia się to łyżką bądź łyżeczką).... ale o ile 3 łyżki (stołowe) mąki brzmią spoko.. to już 3 łyżki cukru nie bardzo. Jak jest zatem z tym przepisem? :P
OdpowiedzUsuńok już wszystko wiem- zauważyłam - 1,5 łyżeczki proszku:P
UsuńP.S ciastko wyszło idealne ;)
Ciasto jest pyszne wilgotne a zwłaszcza że smakowało mojej rodzinie . Postanowiłam dodać wszystkiego o 2 razy więcej , a nawet 3 ciasto wyszło pięknie urosło cudownie . Dzięki za przepis będzie do kawy.
OdpowiedzUsuń