Prosty i smaczny pierniczek:) Masa grysikowa idealnie pasuje do piernika.
Składniki:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany;
- 1/4 szklanki płynnego miodu;
- 250 g margaryny;
- 4 jajka;
- 1 opakowanie przyprawy do pierników;
- 1 łyżka kakao;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
MASA GRYSIKOWA:
- 1 szklanka mleka;
- 1/2 kostki masła;
- 5 łyżek kaszy manny;
- 2 łyżeczki cukru;
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
PONADTO:
- dżem.
Wykonanie:
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, miód, olej, mąkę z sodą, kakao i przyprawą, śmietanę, ubitą pianę z białek, ucierając. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 st. C.
MASA GRYSIKOWA: Mleko zagotować z kaszką. Ostudzić. Masło utrzeć, połączyć z kaszą. Do masy dodać cukier i sok z cytryny.
PIERNIK PRZEKŁADANY: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem, następnie 3/4 masy grysikowej, przykryć. Wierzch posmarować resztą masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)