Składniki:
- 3 szklanki mąki;
- 5 jajek;
- kostka margaryny;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 kg jabłek;
- szklanka cukru;
- torebka czerwonego kisielu.
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Białka jajek oddziel od żółtek. Margarynę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mąki. Dosyp proszek do pieczenia oraz 4 łyżki cukru. Dołóż żółtka. Zagnieć ciasto i schłodź. Rozwałkuj 2/3 ciasta, wylep nim spód formy. Resztę ciasta dalej chłodź. Jabłka obierz i pokrój. Usmaż w rondlu z resztą cukru, przestudź. Białka ubij, dodaj kisiel. Na cieście rozsmaruj jabłka, na to wylej pianę. Wyjmij resztę ciasta i zetrzyj na pianę. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)