Pamiętaj, żeby wcześniej umyć porzeczki i dokładnie je osuszyć.
Jeśli chcesz, żeby ciasto było wyższe, użyj małej blaszki.
Zamiast porzeczek możesz użyć innych owoców:)
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka maślanki;
- 3 jajka;
- 1/2 szklanki oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 400-500 g porzeczek.
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Do tego dodajemy olej oraz maślankę, miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite, przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)