sobota, 1 sierpnia 2015

Porzeczkowe bounty





Słodko-kwaskowate ciasto.
Wiórki kokosa wprost ubóstwiam, do tego czerwona porzeczka i jestem w niebie :)
Nie wiem jak wolicie Wy ale ja następnym razem przygotowując to ciasto pominę polewę czekoladową... :) zdominowała trochę inne smaki, dlatego wydaje mi się, że bez polewy ciasto może być smaczniejsze.

Składniki:
SPÓD:

  • 2 szklanki mąki;
  • 200 g masła;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 4 łyżki cukru;
  • 4 żółtka.
MASA KOKOSOWA:
  • 200 g wiórek kokosowych;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki mleka.
PONADTO:
  • porzeczki;
  • 50 g mlecznej czekolady;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka mleka.
Przygotowanie:
SPÓD: Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier i żółtka i całość dobrze zagnieść. Ciastem wyłożyć dno niewielkiej blaszki, ponakłuwać widelcem. Podpiekać 10 minut w 180 st. C.
MASA KOKOSOWA: Wszystkie składniki na masę wymieszać razem łyżką.
Porzeczki wyłożyć na podpieczony spód, na to masa kokosowa. Całość piec 25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
Czekoladę, masło i mleko roztopić w kąpieli wodnej. Polewą oblać ciasto.

 Przepis bierze udział w akcji:

15 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie z tymi czerwonymi koralami porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SUper połączenie, na pewno jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te Twoje ciasta po prostu zniewalają.

    OdpowiedzUsuń
  4. bounty w takim wydaniu bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej mieszanki jeszcze nie jadłam.. ale kurczę- bardzo mnie intryguje! Z wielką chęcią pokuszę się w najbliższym czasie o wykorzystanie porzeczki w cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle zachęcające połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam porzeczka i bounty? Świetna kombinacja smaków! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej! Masz piękny blog :) Czysty, przejrzysty, miły dla oka, robisz też cudne zdjęcia :)
    A teraz zanotuje sobie kilka Twoich przepisów ^^. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, muszę przetestować przepis :)

    http://owcewgorach.pl/ moją pasją!
    Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie wersja letnia, bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajne, szczególnie na letnie upały :)
    Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tu przepisy tylko na babeczki i muffinki, a przy okazji dowiecie się czym różnią się od siebie! :) http://cupcakeinakitchen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)