środa, 5 września 2012

Proste rafaello




To najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto jakie robiłam:) Polecam je wszystkim, mało przy nim pracy, a smak... mniam:) Jeśli chcesz zrobić ciasto jeszcze szybciej, to zamiast robić domowy budyń, tak jak w przepisie, ugotuj dwa budynie śmietankowe z torebki i dalej postępuj według przepisu.

Składniki:
  • 2 paczki krakersów (każda po 180g);
  • 100 g wiórków kokosowych;
  • 3/4 kostki masła;
  • 2 żółtka;
  • 750 ml mleka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • płatki migdałowe do posypania.
Wykonanie:
Żółtka wymieszać ze szklanką mleka i z całą mąką na jednolitą masę. Cukier zagotować z resztą mleka (500ml). Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną masę, szybko mieszając. Gotować jak budyń. Odstawić do CAŁKOWITEGO wystygnięcia. Do budyniu dodawać po łyżce masła, miksować. Wsypać wiórki i wymieszać. W średniej wielkości blaszce układać krakersy, na to masę kokosową i znów krakersy. Masy powinno wystarczyć na trzy takie przełożenia. Na suchej patelni uprażyć migdały i posypać ciasto.

8 komentarzy:

  1. Super latwe i pyszne ciasto!!!Akurat kolezanka u mnie byla i do kawki jak znalazl.Na drugi dzien robila u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale latwe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jakoś się piecze czy wystarczy włożyć do lodówki, żeby zastygło?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy włożyć do lodówki na około godzinkę;)

      Usuń
  4. ciasto przepyszne, bardzo łatwe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a krakersy jakie? słone słodkie?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)