To najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto jakie robiłam:) Polecam je wszystkim, mało przy nim pracy, a smak... mniam:) Jeśli chcesz zrobić ciasto jeszcze szybciej, to zamiast robić domowy budyń, tak jak w przepisie, ugotuj dwa budynie śmietankowe z torebki i dalej postępuj według przepisu.
Składniki:
- 2 paczki krakersów (każda po 180g);
- 100 g wiórków kokosowych;
- 3/4 kostki masła;
- 2 żółtka;
- 750 ml mleka;
- 1 szklanka cukru;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- płatki migdałowe do posypania.
Wykonanie:
Żółtka wymieszać ze szklanką mleka i z całą mąką na jednolitą masę. Cukier zagotować z resztą mleka (500ml). Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną masę, szybko mieszając. Gotować jak budyń. Odstawić do CAŁKOWITEGO wystygnięcia. Do budyniu dodawać po łyżce masła, miksować. Wsypać wiórki i wymieszać. W średniej wielkości blaszce układać krakersy, na to masę kokosową i znów krakersy. Masy powinno wystarczyć na trzy takie przełożenia. Na suchej patelni uprażyć migdały i posypać ciasto.
Super latwe i pyszne ciasto!!!Akurat kolezanka u mnie byla i do kawki jak znalazl.Na drugi dzien robila u siebie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, łatwe i pyszne;)
UsuńAle latwe :-)
OdpowiedzUsuńto jakoś się piecze czy wystarczy włożyć do lodówki, żeby zastygło?:)
OdpowiedzUsuńWystarczy włożyć do lodówki na około godzinkę;)
Usuńciasto przepyszne, bardzo łatwe:)
OdpowiedzUsuńa krakersy jakie? słone słodkie?
OdpowiedzUsuńPolecam słone ;)
Usuń