Na początku miałam wątpliwości co do lodów rabarbarowych... Że będą zbyt kwaśne, żeby je zjeść. Ale na działce narosło rabarbaru na potęgę, a ciasto z rabarbarem już się przejadło;) więc myślę sobie, a co mi szkodzi, no i zrobiłam:) i możecie wierzyć lub nie ale lody wyszły pyszne i słodziutkie! Spróbujcie sami:)
Składniki:
- 150ml mleka 3,2%;
- 150ml śmietany 36%;
- 3 żółtka;
- 70g cukru;
- 350g rabarbaru.
Wykonanie:
Mleko zmieszać z kremówką, podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do ciepłego mleka. Podgrzewać (nie gotować!). Masę odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki.
Rabarbar obrać i pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka i dodać pół szklanki cukru. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Wystudzić, zmiksować w blenderze. Gdy obydwie masy będą już zimne, połączyć je. Przelać do plastikowego naczynia i wstawić do zamrażalnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)