poniedziałek, 17 września 2012

Ciasto toffi bez pieczenia




Coś ostatnio mam chętkę na ciasta bez pieczenia:) Przeważnie nie robię drugi raz tego samego ciasta, ponieważ wolę wypróbować coś nowego. Ale to ciasto tak mi zasmakowało, że obiecałam sobie, że zrobię je jeszcze raz (co najmniej).

Składniki:
  • 5 paczek herbatników;
  • 220 g masła;
  • 2 budynie toffi;
  • 0,75 l. mleka;
  • masa krówkowa;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • mała śmietana kremówka;
  • 2 śmietan-fixy.
Wykonanie:
Budynie ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do wystudzonego budyniu dodawać po łyżce masła i miksować. Na blaszce ułożyć herbatniki. Na to masę budyniową. Ułożyć drugą warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę krówkową (podgrzana lepiej się rozsmarowuje) i znów herbatniki. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i śmietan-fixy, ubijać jeszcze chwilę. Wyłożyć na ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

1 komentarz:

  1. Bardzo dobry, próbowałem, polecam wszystkim;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)