Coś ostatnio mam chętkę na ciasta bez pieczenia:) Przeważnie nie robię drugi raz tego samego ciasta, ponieważ wolę wypróbować coś nowego. Ale to ciasto tak mi zasmakowało, że obiecałam sobie, że zrobię je jeszcze raz (co najmniej).
Składniki:
- 5 paczek herbatników;
- 220 g masła;
- 2 budynie toffi;
- 0,75 l. mleka;
- masa krówkowa;
- 2 łyżki cukru pudru;
- mała śmietana kremówka;
- 2 śmietan-fixy.
Wykonanie:
Budynie ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do wystudzonego budyniu dodawać po łyżce masła i miksować. Na blaszce ułożyć herbatniki. Na to masę budyniową. Ułożyć drugą warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę krówkową (podgrzana lepiej się rozsmarowuje) i znów herbatniki. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i śmietan-fixy, ubijać jeszcze chwilę. Wyłożyć na ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Bardzo dobry, próbowałem, polecam wszystkim;)
OdpowiedzUsuń