Polecam to ciasto wszystkim łasuchom. Niebo w gębie:)
Składniki:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- szczypta soli;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 20g masła;
- 2 żółtka;
- 1 całe jajko;
- cukier waniliowy;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.
PIANA:
- 4 białka;
- 1/2 szklanki cukru;
- łyżeczka soku z cytryny.
KRUSZONKA:
- 7dag masła;
- 15dag mąki;
- 5dag cukru pudru.
PONADTO:
- słoik dżemu.
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekać z masłem. Dodać żółtka, jajko, wanilię i tyle śmietany, żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było elastyczne. Około 3/4 ciasta wyłożyć na blaszce, a resztę włożyć do zamrażalnika.
Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, sok i ubijać aż cukier się rozpuści.
Kruszonka: Masło pokroić na małe kawałki, wymieszać z mąką i cukrem pudrem.
Ciasto w blaszce wysmarować dżemem, na to zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika, przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec 50-60 minut w temperaturze 200 st. C.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)