poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Muffinki na kwaśnej śmietanie z kruszonką

PODSUMOWANIE:
W MARCU NAJCHĘTNIEJ ODWIEDZALIŚCIE NOTKĘ Z PRZEPISEM NA BABKĘ KARMELOWO-KAWOWĄ. ZAPEWNE W POSZUKIWANIU POMYSŁU NA ŚWIĘTA:)
KTO JESZCZE NIE WIDZIAŁ PRZEPISU, WYSTARCZY, ŻE KLIKNIE W LINK :)
A TERAZ ZAPRASZAM NA MUFFINKI:




Ta muffinka wylądowała w tegorocznej "święconce" :)
Jest naprawdę smaczna, baardzo wilgotna i przepięknie pachnie:D
Naprawdę polecam.

Składniki:
MUFFINKI:
  • 2 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 2 szklanki mąki;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 mała kwaśna śmietana.
KRUSZONKA:
  • 2 łyżki masła;
  • 1/3 szklanki mąki;
  • 2 łyżki cukru.
Wykonanie:
MUFFINKI: W jednej misce łączymy łyżką mokre składniki (jajka, olej, śmietana), a do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy resztę sypkich składników. Obydwie masy łączymy razem łyżką i przekładamy do papilotek.
Na to KRUSZONKA: Składniki wsypać do miseczki i zetrzeć w dłoniach. Posypać muffinki. 
Całość piec koło 30 minut w 175 st. C.


Przepis bierze udział w akcjach:


6 komentarzy:

  1. i wygląda cudnie :) w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, wygląda uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, wiosennie już i pysznie jak zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki wyszły bardzo dobre, jednak przepis jest mało dokładny.... mianowicie ilość śmietany. Moja mała śmietana najwyraźniej była za mała albo za gęsta?! Musiałam dodać jej więcej na etapie mieszania. Dorzuciłam jeszcze żurawinę, bo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Upieklam je dzis po raz kolejny i upieke znowu! Pyszne! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile muffinek wychodzi z przepisu? Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)