poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Rolada czekoladowa




Pierwszy raz w życiu robiłam roladę:) Obawiałam się czy moja rolada będzie choć trochę przypominać roladę, ale chyba nie jest tak źle;) Ale próbować będę dalej.
Jeśli chodzi o smak tej rolady, to krem jest bardzo słodki. Jednak wyraźnie czuć cytrynową nutę, gdyż dodaje się do ciasta skórkę oraz sok do nasączenia. Całość bardzo fajnie współgra.

Składniki:
BISZKOPT:
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka mąki;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • skórka otarta z 1 cytryny;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PONCZ:
  • sok z 1/2 cytryny;
  • 1/3 szklanki wody.
KREM:
  • 2 całe jajka;
  • 3 żółtka;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 200 g masła;
  • 4 łyżki mleka;
  • 1 łyżka żelatyny;
  • 1 gorzka czekolada.
Wykonanie:
BISZKOPT: Jajka utrzeć z cukrem do białości. Pod koniec ubijania dodać skórkę cytrynową. Przesiać mąkę z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec 15 minut w 175 st. C. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika. Razem z papierem zwinąć ciasto w luźny rulon, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować poncz oraz krem.
KREM: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Jajka i żółtka ubić na parze razem z 1/2 szklanki cukru. Ubijać tak długo, aż masa będzie prawie biała i bardzo kremowa. Czyli około 15 minut, można dłużej. Masło utrzeć z resztą cukru na puch. Dodać czekoladę, zmiksować. Następnie dodać masę jajeczną i znów zmiksować. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do kremu, zmiksować. Krem wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozwinąć biszkopt i nasączyć go ponczem. Następnie na biszkopcie rozsmarować 2/3 kremu i zwinąć, jednocześnie odrywając papier. Wierzch przystroić resztą kremu. Roladę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

5 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)