niedziela, 14 kwietnia 2013

Tort czekoladowo-wiśniowy




Pomysł na ten tort pochodzi z książki "Domowe wypieki". Dodałam jednak bardzo dużo swoich modyfikacji. I zmieniłam go na tyle, że łączy te przepisy jedynie... nazwa:) Przepis z książki był moim zdaniem niepotrzebnie utrudniony i zbyt drogi. Jednak sam pomysł mi się podobał, dlatego postanowiłam upiec taki tort. Zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 5 jajek;
  • 15 dag cukru pudru;
  • 12 dag mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody;
  • sok z 1/2 cytryny.
KREM:
  • 400 ml kremówki;
  • 2 mleczne czekolady.
PONADTO:
  • 1/2 szklanki dżemu wiśniowego.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier puder i żółtka. Miksować kilka minut. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie zamieszać łyżką. Masę wylać do małej tortownicy i piec 25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić dwa razy. Każdą stronę nasączyć ponczem.
KREM: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić i cały czas ubijając powoli wlewać czekoladę. Ważne, żeby nie była gorąca, bo śmietana się zważy. 
Tort robimy następującymi warstwami:
1. Biszkopt,
2. Cienka warstwa dżemu,
3. Krem,
4. Biszkopt,
5. Cienka warstwa dżemu,
6. Krem,
7. Biszkopt,
8. Krem.

7 komentarzy:

  1. bardzo smakowicie wygląda, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, musiał wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się przepis, sprawdzę go w następną sobotę;)!
    zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak wyjdzie:)

      Usuń
    2. jak mówiłam tak zrobiłam,moje spostrzeżenia poniżej:
      sam przepis naprawdę prosty do wykonania, wszystko poza biszkoptem zrobiłam tak samo
      mój przepis na biszkopt jest bardzo podobny)
      jeśli chodzi o poncz to idealnie nawilżył biszkopt
      niestety sam krem trochę mi się zważył, chociaż dodawałam czekoladę przestygnięta, (nie mam pojęcia gdzie zrobiłam błąd)
      sam torcik ładnie wygląda, jest prosty w wykonaniu, całkiem smaczny, chociaz na zdjeciu wyglądał na smaczniejszy, moze to mój krem troche zawalił sprawę;/ (może jutro będzie smakował lepiej jak sie jeszcze "przegryzie")
      dziękuje za przepis i wszytskiego dobrego!
      zosia

      naprawde super,że Pani przepisy nie są takie trudne w wykonaniu!

      Usuń
    3. Bitą śmietanę można bardzo łatwo zważyć, na przykład ubijając ją zbyt długo. Być może właśnie dlatego krem się zważył.
      Dziękuję bardzo za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami, bardzo miło wiedzieć, że ktoś skorzystał z mojego przepisu:)
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)