poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Pychotka na szybko




Dzisiaj mam dla Was bardzo proste ciasto. A znaleźć w nim można suszone owoce oraz smaczne, karmelizowane płatki migdałowe:) Naprawdę polecam zanotować sobie ten przepis. Chociaż ciasto wygląda niepozornie, to wystarczy jeden kawałek by zaspokoić ochotę na coś słodkiego:)

Składniki:
CIASTO:
  • 200 g mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 80 g cukru;
  • skórka starta z 1 cytryny;
  • 2 jajka;
  • 150 g kwaśnej śmietany;
  • 3 łyżki mleka;
  • 100 g suszonych owoców.
NA WIERZCH:
  • 90 g masła;
  • 90 g cukru;
  • 100 g płatków migdałowych.
Wykonanie:
CIASTO: Mąkę przesiać razem z proszkiem. Dodawać wszystkie składniki (oprócz owoców) i wyrobić łyżką lub ręką. Na końcu dodać owoce, wymieszać. Ja użyłam suszonych moreli. Są duże, więc pokroiłam je wcześniej na mniejsze kawałki. Masę wylać na małą blaszkę.
NA WIERZCH: W rondelku roztopić masło, dodać cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Wsypać migdały. Cały czas podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy migdały się skarmelizują. Trwa to ok. 4 minuty. Taką masę wyłożyć na ciasto. Całość piec 20 minut w 180 st. C.

5 komentarzy:

  1. szybkie i proste, ale jakże efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najprostsze ciasta są zazwyczaj najlepsze :) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis. Musze wyprobowac:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. migdaly sie nie karmelizuja tylko praza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli by nie było cukru, to i owszem;)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)