środa, 3 kwietnia 2013

Babka wuzetka





Z góry przepraszam za zdjęcia. Były robione wieczorem, przy sztucznym świetle, dlatego są takie nijakie:(
Babka jest bardzo smaczna. Nie wyrosła zbyt duża, ale prezentuje się ładnie na stole:) Smaczny i najłatwiejszy na świecie krem do wuzetki. Trzeba go jednak robić ostrożnie, bo łatwo może się zważyć. Szczegóły w przepisie:)

Składniki:
BABKA:
  • 10 dag masła;
  • 20 dag cukru pudru;
  • 2 łyżki dowolnego dżemu;
  • 2 łyżki kakao;
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
KREM:
  • 20 dag masła;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 25 dag serka homogenizowanego.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/2 mlecznej czekolady;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 łyżki mleka.
Wykonanie:
BABKA: Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. W misce rozbełtać widelcem jajka, dodać cukier, dżem, kakao i roztopione masło. Wszystko wymieszać łyżką. Następnie dodać resztę składników i dobrze wyrobić łyżką. Ciasto wlać do formy na babkę i piec godzinę w 180 st. C. Po upieczeniu odstawić babkę do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i zostawić w formie na noc. Po wystygnięciu babkę przekroić jak na zdjęciu. Można przekroić ją dwa razy, kremu wystarczy na dwa takie przełożenia.
KREM: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie bardzo małymi porcjami dodawać serek homogenizowany, cały czas miksować. Babkę przełożyć kremem.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Gorącą polewą ustroić babkę.


Przepis bierze udział w akcjach:


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na babkę, przełożona kremem musiała być pyszna :) i jeszcze ta polewa mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowa babka.
    Pyszna musiała być:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna ta Twoja babka, nietypowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. I przy takiej babce cała dieta idzie w kąt:) wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)