Trzeba sobie zrekompensować jakoś tę okropną pogodę za oknem... proponuję usmażyć sobie te pyszne placuszki z dodatkiem rabarbaru ;) słodko-kwaśne pyszne maleństwa, ktoś się skusi? ;) Posypane cukrem pudrem i leśnymi jagodami stanowiły pyszne danie :)
P.S. Mojemu Tacie bardzo zasmakowały ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżki cukru;
- 1 szklanka kwaśnej śmietany, kefiru lub maślanki;
- 1/2 szklanki mleka;
- 2 jajka;
- 35 dag rabarbaru.
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać razem suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem i cukier), a w drugiej misce połączyć mokre składniki (kwaśna śmietana, mleko, rozbełtane jajka). Następnie obydwie masy połączyć i wymieszać całość. Do masy dodać umyty, obrany i pokrojony w kawałeczki rabarbar, wymieszać. Łyżką kłaść masę na rozgrzany olej i smażyć placuszki.
Przepis bierze udział w akcjach:
Mniam .... placuszki wyglądają tak apetycznie że aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ależ one apetyczne :)
OdpowiedzUsuńRobię identyczne na maślance :)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię:)
OdpowiedzUsuńO a gdzie znalazłaś jeszcze rabarbar :)
OdpowiedzUsuńA nie można już dostać?? U mnie na działce jest go mnóstwo :)
UsuńPyszne , z rabarbarem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńja się skuszę definitywnie ! no niestety pogoda taka że jakoś trzeba ją sobie rekompensować : )) zdecydowanie Twój sposób mi się podoba. pysznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :) mniaaam !
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem? To muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńMniam pyszne!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
OdpowiedzUsuńJak przesiać mąkę z proszkiem i z cukrem?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane "dodać przesianą mąkę z proszkiem i cukier" a nie 'z proszkiem i cukrem'
UsuńCzy zamiast rabarbaru można dodać np jabłka ?
OdpowiedzUsuńIle na takie składniki?
Można. Tyle samo co rabarbaru.
UsuńIle wlać oleju na patelkę? A potem od razu ułożyć placek, czy zaczekać aż się rogrzeje olej? wybacz, że pytam o takie drobne szczegóły, alr to będzie mój debiut i nie chce niczego zniszczyć ;) Uważasz że wyjedzie za pierwszym razem? Proszę o szybką odpowiedź ;) Z góry dziękuje!
OdpowiedzUsuńOleju tyle, aby dno patelni było zalane. Co jakiś czas dolewać oleju, bo się wysmaża. Kłaść na rozgrzany. Placki na pewno wyjdą, nie są skomplikowane w wykonaniu, pozdrawiam
UsuńIle wyjdzie placków z tych składników?
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć, zależy jakiej wielkości placki będziesz smażyć.
UsuńI w jakie kawałeczki pokroić ten rabarbar?
OdpowiedzUsuńPółcentymetrowe...
Usuńrozbełtane jajka? czyli jak je robić?
OdpowiedzUsuńRoztrzepać widelcem, tak jak na jajecznicę.
Usuńa można zamiast kefiru użyć śmietanę 12%, ile wówczas trzeba jej dodać, czy też 1 szklankę?
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane w przepisie kefir można zastąpić kwaśną śmietaną
UsuńOk. Dziękuje! :)
OdpowiedzUsuń