wtorek, 24 czerwca 2014

Placuszki z rabarbarem



Trzeba sobie zrekompensować jakoś tę okropną pogodę za oknem... proponuję usmażyć sobie te pyszne placuszki z dodatkiem rabarbaru ;) słodko-kwaśne pyszne maleństwa, ktoś się skusi? ;) Posypane cukrem pudrem i leśnymi jagodami stanowiły pyszne danie :)
P.S. Mojemu Tacie bardzo zasmakowały ;)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany, kefiru lub maślanki;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 2 jajka;
  • 35 dag rabarbaru.
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać razem suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem i cukier), a w drugiej misce połączyć mokre składniki (kwaśna śmietana, mleko, rozbełtane jajka). Następnie obydwie masy połączyć i wymieszać całość. Do masy dodać umyty, obrany i pokrojony w kawałeczki rabarbar, wymieszać. Łyżką kłaść masę na rozgrzany olej i smażyć placuszki.

Przepis bierze udział w akcjach:

26 komentarzy:

  1. Mniam .... placuszki wyglądają tak apetycznie że aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O a gdzie znalazłaś jeszcze rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie można już dostać?? U mnie na działce jest go mnóstwo :)

      Usuń
  3. Pyszne , z rabarbarem jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja się skuszę definitywnie ! no niestety pogoda taka że jakoś trzeba ją sobie rekompensować : )) zdecydowanie Twój sposób mi się podoba. pysznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie :) mniaaam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Z rabarbarem? To muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam pyszne!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak przesiać mąkę z proszkiem i z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest napisane "dodać przesianą mąkę z proszkiem i cukier" a nie 'z proszkiem i cukrem'

      Usuń
  9. Czy zamiast rabarbaru można dodać np jabłka ?
    Ile na takie składniki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile wlać oleju na patelkę? A potem od razu ułożyć placek, czy zaczekać aż się rogrzeje olej? wybacz, że pytam o takie drobne szczegóły, alr to będzie mój debiut i nie chce niczego zniszczyć ;) Uważasz że wyjedzie za pierwszym razem? Proszę o szybką odpowiedź ;) Z góry dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleju tyle, aby dno patelni było zalane. Co jakiś czas dolewać oleju, bo się wysmaża. Kłaść na rozgrzany. Placki na pewno wyjdą, nie są skomplikowane w wykonaniu, pozdrawiam

      Usuń
  11. Ile wyjdzie placków z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć, zależy jakiej wielkości placki będziesz smażyć.

      Usuń
  12. I w jakie kawałeczki pokroić ten rabarbar?

    OdpowiedzUsuń
  13. rozbełtane jajka? czyli jak je robić?

    OdpowiedzUsuń
  14. a można zamiast kefiru użyć śmietanę 12%, ile wówczas trzeba jej dodać, czy też 1 szklankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak jest napisane w przepisie kefir można zastąpić kwaśną śmietaną

      Usuń
  15. Ok. Dziękuje! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)