Serniki to jedne z najlepszych ciast. Obojętnie jakie - pieczone czy nie - ale ważne, aby w swoim składzie miały TWARÓG, ale nie taki wiaderkowy. Serki homogenizowane też się nie liczą. Pierwszy raz robiłam sernik bez pieczenia z prawdziwym twarogiem. I wiecie co? Wyszedł bezbłędny! :D
Składniki:
SPÓD:
- 400 g herbatników;
- 200 g masła.
MASA SEROWA:
- 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy);
- puszka słodzonego mleka skondensowanego;
- 200 ml śmietany kremówki;
- skórka i sok z 3 limonek;
- 3 łyżki żelatyny;
- 1/2 szklanki mleka.
Wykonanie:
SPÓD: Ciasteczka rozdrobnić (można zmielić w maszynce do mielenia mięsa). Masło roztopić i wlać co ciasteczek. Dobrze wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i odstawić do wystygnięcia. Wystudzoną wstawić do lodówki.
MASA SEROWA: Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym. Dodać skórkę i sok z limonek, zmiksować. W osobnym naczyniu lekko napowietrzyć kremówkę, ubijając ją trzepaczką. Wlać do masy serowej i zmiksować. Żelatynę wsypać do mleka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy mleko będzie ciepłe (nie gorące) zdjąć z palnika i dalej mieszać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Po tym czasie mleko odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu mleko z żelatyną przelać przez sitko prosto do masy serowej i całość dobrze zmiksować. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Przepis bierze udział w akcjach:
Pysznie orzeźwiający sernik :))
OdpowiedzUsuńMmm, boski :) Z limonką musiał smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy na ciasta bez pieczenia bardzo mi się przydają w okresie letnim, kiedy weekendy spędzamy na dzikich polach, a tam piekarnika jeszcze nie ma i kto wie kiedy będzie. Super przepis - zapisuję :)
OdpowiedzUsuńIdealny na letnie dni :)
OdpowiedzUsuńLubię takie propozycje ciast bez pieczenia!! Są pyszne i proste
OdpowiedzUsuń