wtorek, 5 listopada 2013

Karmelowy jabłecznik

BRRR... JUŻ MAMY LISTOPAD. NIE MA TO JAK ZAWINĄĆ SIĘ W KOCYK, PIĆ GORĄCĄ CZEKOLADĘ I ZAJADAĆ ULUBIONE CIACHO:)
JAK CO MIESIĄC MAM DLA WAS PODSUMOWANIE. W PAŹDZIERNIKU NAJWIĘCEJ ODSŁON MIAŁ PRZEPIS NA KUKUŁKOWCA.
ZAPRASZAM PO PRZEPIS, KTO JESZCZE NIE WIDZIAŁ!:)

MAM DLA WAS RÓWNIEŻ INNĄ PROPOZYCJĘ NA CIASTO:






Za oknem zimno, wieje, pada... a ja siedzę pod ciepłym kocykiem i zajadam taki oto karmelowy jabłecznik:D
Wam też proponuję spędzić wieczór w tak miłym towarzystwie;)
Karmelowe ciasto jest bardzo wilgotne i rozpływa się w ustach!

Składniki:
  • 3 duże jabłka;
  • 100 g mielonych migdałów;
  • 175 g cukru;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • kostka margaryny;
  • 5 jajek;
  • 250 g mąki;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Jabłka obrać, przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Odłożyć. 100 g cukru wsypać do garnuszka i na małym ogniu rozpuścić na złotobrązowy karmel. Gdy cukier się rozpuści, dodać mleko i gotować do momentu, aż karmel się rozpuści.  Pozostawić do schłodzenia. Miękkie masło utrzeć z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodawać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem, do tego dodać migdały i wymieszać. Masę mączną dodać do ciasta i zmiksować na gładką masę. Na końcu wlać przestudzone karmelowe mleko i zmiksować. Masę wylać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki jabłek (płaską stroną do dołu). Piec godzinę w 180 st. C.

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam jabłka a Twój Jabłecznik wygląda bardzo smacznie, pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się niezwykle apetycznie ;) Niebo w buzi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Miałam gotowe kupione mielone migdały :) ale zmielić można je na różne sposoby: w malakserze, w młynku do kawy a nawet w maszynce do mielenia mięsa ;)

      Usuń
  4. Zjadłabym to cudo...oj zjadłabym :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super przygotowane ciasto! Prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on się prezentuje... pięknie jabłka nadają charakteru ciastu... napatrzeć się nie mogę! Pomysłowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. KARMELOWY ? :O i jeszcze do tego JABŁECZNIK ? : O Musze to zrobic, no musze - nie ma bata ! To są smaki których nie umiem sobie odmówić : d A do tego jeszcze jak wygląda ! : DD

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię to jesienne siedzenie pod kocykiem :) z takim ciastem to brzmi idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi i wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U Ciebie też jabłka i karmel. Fantastyczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)