czwartek, 21 listopada 2013

Muffinki herbaciane






Trochę jesiennie się zrobiło na blogu, prawda? :) Brąz od razu kojarzy mi się z jesienią... 
Na poprawę humoru polecam Wam te herbaciane babeczki :)
Owszem - herbaty jest w nich sporo. Ale jak się możecie domyślać, jej smak jest praktycznie niewyczuwalny. Za to daje ładny kolor oraz wilgotność muffinkom.

Składniki:
MUFFINKI:
  • 25 dag mąki;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 2 jajka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 woreczki zwykłej herbaty;
  • 1/2 szklanki rodzynek.
CYTRYNOWY LUKIER:
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 3 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie:
MUFFINKI: Herbatę zaparzyć z 250 ml gorącej wody. Ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem i cukier). W drugiej misce wymieszać mokre składniki (jajka, olej, przestudzoną herbatę). Następnie obydwie masy połączyć ze sobą. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Ciasto przekładać do papilotek. Całość piec 25 minut w 175 st. C. Po upieczeniu muffinki wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
LUKIER CYTRYNOWY: Do garnuszka wsypać cukier puder i wlać sok z cytryny. Całość podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając aż do powstania jednolitej, gładkiej masy. Można regulować konsystencję lukru. Jeśli lukier ma być gęstszy, to wystarczy dosypać więcej cukru. Jeśli rzadszy - dodać soku z cytryny. Lukrem ozdabiać wystudzone babeczki.

Przepis bierze udział w akcji:

7 komentarzy:

  1. uwielbiam herbaciane ciasta! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być pyszne :)
    Śliczne te czekoladowe papilotki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Herbaciane babeczki? Czemu nie:) Wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne :) herbaciane - coś nowego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dzisiaj bo jutro przyjeżdża do nas babcia i upiekłam. Wszyscy w nich się zakochali. Fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)