MARZEC - WIOSNA CORAZ BLIŻEJ :) TEŻ JUŻ JĄ CZUJECIE W POWIETRZU? ;)
A JAK POCZĄTEK MIESIĄCA, TO CZAS NA PODSUMOWANIE MINIONEGO. W LUTYM WASZE SERCA ZDOBYŁ PRZEPIS NA BARDZO PROSTY I SZYBKI JABŁECZNIK. ZAJRZYJCIE W LINK ;)
______________________________________________________________
Jest to najlepszy przepis na wuzetkę. Pochodzi z przepiśnika mojej Mamy i jest sprawdzony od lat. Wilgotne ciasto czekoladowe przełożone kwaskowatym kremem. Wszystko zwieńczone deserową polewą czekoladową i słodką bitą śmietanką. Pyszne :) Spróbujcie również w prostokątnej blaszce :)
CIASTO:
- 2 szklanki mąki;
- 1 szklanka cukru;
- 2 jajka;
- 100 g margaryny;
- 1 szklanka mleka;
- 3 łyżki kakao;
- 2 łyżki dżemu;
- 1 łyżka proszku do pieczenia.
KREM:
- 250 g masła;
- 4 łyżki cukru pudru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 5 łyżek zsiadłego mleka;
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki mleka.
PONADTO:
- bita śmietana do dekoracji.
Wykonanie:
CIASTO: Margarynę, jajka i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać dżem, kakao i znowu dokładnie utrzeć. Na końcu wlać mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem. Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do niedużej formy. Piec 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić je wzdłuż. Blaty nasączyć np. wodą wymieszaną z wódką lub sokiem owocowym.
KREM: Miękkie masło utrzeć do białości. Dodać cukier i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodawać stopniowo po łyżce zsiadłego mleka i kwaśnej śmietany, stale przy tym miksując. Kwaśna śmietana łatwo się warzy w kremie. Gdy to się stanie, należy jeszcze dłużej ucierać krem (7-10 minut). Jeśli krem nadal jest zwarzony - to nic. Przełożyć takim kremem blaty i wstawić do lodówki na noc - na drugi dzień krem jest gładki i zwarty.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewą wysmarować ciasto. Udekorować bitą śmietaną. Przechowywać w lodówce.
KREM: Miękkie masło utrzeć do białości. Dodać cukier i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodawać stopniowo po łyżce zsiadłego mleka i kwaśnej śmietany, stale przy tym miksując. Kwaśna śmietana łatwo się warzy w kremie. Gdy to się stanie, należy jeszcze dłużej ucierać krem (7-10 minut). Jeśli krem nadal jest zwarzony - to nic. Przełożyć takim kremem blaty i wstawić do lodówki na noc - na drugi dzień krem jest gładki i zwarty.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewą wysmarować ciasto. Udekorować bitą śmietaną. Przechowywać w lodówce.
Przepis bierze udział w akcji:
Poproszę kawałeczek tej pysznej WZ-tki
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Lubię wuzetkę, poproszę więc kawałek :)
OdpowiedzUsuńObłęd :) Wygląda piękne mega apetycznie, az mi ślinka leci.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Kobiety miejcie litość, człowiek na diecie, a gdzie nie zajrzę tam same pyszności słodkie. Ratunku jak tu dać radę kiedy WZ to takie pyszne ciastko
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie ciacho:) pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńO ła, cudowne! Aż mi dech zaparło! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/
pięknie przyozdobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym się takim kawałkiem...no dobra, dwoma też bym nie pogardziła;)
OdpowiedzUsuńBabeczko, ja się wpisuję jeszcze raz, bo... moje ciasto się właśnie piecze! niedobra Ty, namówiłaś do złego ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/
Ale pyszności:) Ja też chętnie zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuń