wtorek, 4 marca 2014

Tradycyjny tort WZ

MARZEC - WIOSNA CORAZ BLIŻEJ :) TEŻ JUŻ JĄ CZUJECIE W POWIETRZU? ;)
A JAK POCZĄTEK MIESIĄCA, TO CZAS NA PODSUMOWANIE MINIONEGO. W LUTYM WASZE SERCA ZDOBYŁ PRZEPIS NA BARDZO PROSTY I SZYBKI JABŁECZNIK. ZAJRZYJCIE W LINK ;)
______________________________________________________________







Jest to najlepszy przepis na wuzetkę. Pochodzi z przepiśnika mojej Mamy i jest sprawdzony od lat. Wilgotne ciasto czekoladowe przełożone kwaskowatym kremem. Wszystko zwieńczone deserową polewą czekoladową i słodką bitą śmietanką. Pyszne :) Spróbujcie również w prostokątnej blaszce :)


Składniki:
CIASTO:
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 jajka;
  • 100 g margaryny;
  • 1 szklanka mleka;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżki dżemu;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.
KREM:
  • 250 g masła;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 5 łyżek zsiadłego mleka;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mleka.
PONADTO:
  • bita śmietana do dekoracji.
Wykonanie:
CIASTO: Margarynę, jajka i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać dżem, kakao i znowu dokładnie utrzeć. Na końcu wlać mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem. Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do niedużej formy. Piec 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić je wzdłuż. Blaty nasączyć np. wodą wymieszaną z wódką lub sokiem owocowym.
KREM: Miękkie masło utrzeć do białości. Dodać cukier i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodawać stopniowo po łyżce zsiadłego mleka i kwaśnej śmietany, stale przy tym miksując. Kwaśna śmietana łatwo się warzy w kremie. Gdy to się stanie, należy jeszcze dłużej ucierać krem (7-10 minut). Jeśli krem nadal jest zwarzony - to nic. Przełożyć takim kremem blaty i wstawić do lodówki na noc - na drugi dzień krem jest gładki i zwarty.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewą wysmarować ciasto. Udekorować bitą śmietaną. Przechowywać w lodówce.


Przepis bierze udział w akcji:

Ciasta przekładańce

10 komentarzy:

  1. Poproszę kawałeczek tej pysznej WZ-tki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Lubię wuzetkę, poproszę więc kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłęd :) Wygląda piękne mega apetycznie, az mi ślinka leci.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kobiety miejcie litość, człowiek na diecie, a gdzie nie zajrzę tam same pyszności słodkie. Ratunku jak tu dać radę kiedy WZ to takie pyszne ciastko

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym zjadła takie ciacho:) pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O ła, cudowne! Aż mi dech zaparło! <3

    Pozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Poczęstowałabym się takim kawałkiem...no dobra, dwoma też bym nie pogardziła;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Babeczko, ja się wpisuję jeszcze raz, bo... moje ciasto się właśnie piecze! niedobra Ty, namówiłaś do złego ;)

    Pozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności:) Ja też chętnie zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)