czwartek, 27 lutego 2014

Obwarzanki z twarogiem





Dziś Tłusty Czwartek. U mnie zamiast pączków zjeść można moje ulubione obwarzanki z twarogiem. Co prawda nie są to tradycyjne obwarzanki, które przed upieczeniem się obwarza, ale taka nazwa już się przyjęła :)
Te pyszne słodkości mają kruchą skorupkę a w środku są mięciutkie.
Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków ;) 
No i nie musicie poświęcać pół dnia, żeby móc się nimi zajadać. Po półtorej godziny w kuchni, siedziałam już z takim obwarzankiem i piłam ulubioną kawę :)

Składniki:
  • 200 g twarogu;
  • 1/2 kg mąki;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 4 jajka;
  • 6 łyżek oleju;
  • 3/4 szklanki cukru.
PONADTO:
  • 1 litr oleju do smażenia.
Wykonanie:
Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności (pamiętając o przesianiu mąki). Całość zagniatać ręką, aż do powstania zwartej masy. Ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Szklanką wykrawać kółka, następnie w tych kółkach wykroić kieliszkiem mniejsze. Obwarzanki kłaść na rozgrzany olej i smażyć do zarumienienia. Wykładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Kółeczka wykrojone kieliszkiem również nadają się do smażenia ;) powstają mini-pączki twarogowe :)



Przepis bierze udział w akcji:

Tłusty czwartek 2014

6 komentarzy:

  1. a u mnie mówi się "oponki"! :D
    Pysznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają! Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe obwarzanki! Zjadłabym nie jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. są łatwe w przyrządzeniu i baaardzo smaczne! Polecam każdemu! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)