niedziela, 16 lutego 2014

Serduszkowa rolada serowo-żurawinowa




Co prawda już po Walentynkach, ale przepis musiałam umieścić :)
Rolada jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu. Jedyne, czego potrzeba do jej wykonania jest cierpliwość (której i ja nie mam za wiele) ;)
Zamiast serduszek możecie oczywiście stworzyć cokolwiek innego. Masa na wzorki jest sztywna i bardzo przyjemnie się z nią pracuje.
Zakochałam się w nadzieniu tej rolady! Delikatna masa twarożkowa to jest to, co lubię najbardziej.

Składniki:
MASA NA WZORKI:
  • 1 białko;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 4 łyżki mąki;
  • 20 g miękkiego masła;
  • odrobina barwnika spożywczego.
BISZKOPT:
  • 3 jajka;
  • 1 żółtko;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki mąki;
  • 60 g stopionego masła.
NADZIENIE:
  • 200 g twarożku śmietankowego (np. Philadelphia);
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 śmietan-fixy;
  • mały słoiczek dżemu/konfitury/powideł z żurawiny (tutaj przepis: klik).
Wykonanie:
WZORKI: Białko zmiksować razem z cukrem i mąką. Dodać barwnik oraz miękkie masło i miksować do uzyskania jednolitej masy. Na dużej blaszce ułożyć papier do pieczenia. Masą napełnić szprycę z bardzo małym otworkiem. Rysować wzorki na papierze. Odstawić.
BISZKOPT: Białka zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier, cały czas miksować. Na końcu dodać mąkę oraz przestudzone, stopione masło. Wymieszać całość łyżką. Masę wylać na blaszkę z wzorkami. Należy starać się oblać ciastem całą blaszkę, żeby nie było potrzeby rozsmarowywania masy. Biszkopt włożyć do piekarnika i piec 10-12 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjąć biszkopt i odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Następnie biszkopt przełożyć z blaszki na deseczkę. Odkleić papier do pieczenia. W tym momencie widać wzorek. Należy jeszcze raz obrócić roladę, tym razem kładąc ją na ściereczkę. Roladę zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku. Odstawić i w tym czasie przygotować nadzienie.
NADZIENIE: Twarożek utrzeć z cukrami. Dodać śmietankę i miksować do uzyskania kremu. Na końcu dodać śmietan-fixy i jeszcze chwilę miksować.
ROLADA: Całkiem ostudzony biszkopt delikatnie odwinąć. Przesmarować go powidłami z żurawiny, następnie wyłożyć krem i rozsmarować. Roladę zwinąć, przełożyć na deseczkę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Przepis bierze udział w akcjach:

14 komentarzy:

  1. Myśle, że to ciasto nie tylko na walentynki :) Wygląda bardzo efektownie i na pewno świetnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne rolada, wygląda obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomity pomysl! No i mozna przeciez zrobic inne wzorki na inne okazje!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ależ pyszności :)
    Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bajer! :)
    Mega jest ten efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Wyszła fantastycznie, aż buzia cała się śmieje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. to takie coś da się zrobić ? :o meeeeeega wygląda !
    zjadłabym ; ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękna! Naprawdę podziwiam umiejętności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna! Ja niestety nie jestem taka zdolna.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to naprawdę bardzo prosty wypiek! :) Jak nie wierzysz na słowo to spróbuj sama :D

      Usuń
  10. Jaki pomysłowy wzorek, wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)