Co może być lepszego na zimę od gorącej herbaty z dodatkiem aromatycznej żurawiny? Chyba nic:) A do tego jeszcze szczypta rozgrzewającego cynamonu i jesteśmy w raju:)
Zróbcie chociaż parę słoiczków i mróz już nie będzie taki straszny;)
Jednak możliwości wykorzystania żurawiny na herbacie się nie kończą. Możecie nią posmarować gofry czy chlebek. Możecie ją dodawać nawet do mięs. Cukru w przepisie jest dużo, ale jest on konieczny, gdyż żurawina sama w sobie jest dość cierpka.
Przepis na +/- 8 słoiczków.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg żurawiny;
- 1 i 1/2 kg cukru.
Wykonanie:
Żurawinę przemielić przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Do tego dodać cukier i wymieszać. Tak przygotowaną żurawinę przekładać do słoiczków i dobrze zakręcić. Słoiczki pasteryzować około 5-10 minut.
Świetny pomysł, nie spotkałam się jeszcze z domową konfiturą z żurawiny :)
OdpowiedzUsuńFajny blog. Dodaję Cię do listy blogów na moim blogu:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńja nie pasteryzuję, bo z żurawiny pół na pół z cukrem utworzy sie galaretka, która w lodówce stoi i pół roku. Byle by nie oblizywać łyżki:))) Ja używam jej do wody, do herbaty i do serów i do mięsa i jak mi się chce kisielu z mlekiem, to też korzystam!
OdpowiedzUsuń