Idealne na jesień, prawda?:) Z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu. A znajdziecie go nie tylko w muffinkach, ale również w kremie. Ale wierzcie mi, nie są przesadzone w smaku;)
Muffinki widzicie zapakowane w pudełko, dlatego że były podarunkiem...:)
Zapraszam po przepis:
Składniki:
MUFFINKI:
- 250 g mąki;
- 150 g cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 szklanka mleka;
- 1 jajko;
- 1/2 szklanki oleju;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1/3 szklanki rodzynek;
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
KREM:
- 200 ml śmietany kremówki;
- 250 g serka mascarpone;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
MUFFINKI: W jednej misce wymieszać suche składniki (przesianą mąkę, proszek, cukry i cynamon). W drugiej misce połączyć mokre składniki (mleko, jajko i olej). Połączyć obydwie masy. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Ciasto przekładać do foremek. Piec 30 minut w 180 st. C.
KREM: Kremówkę i mascarpone zmiksować razem na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodać cukier i cynamon. Gotowym kremem dekorować wystudzone muffinki.
Przepis bierze udział w akcjach:
Bardzo apetycznie wyglądają. Ostatnio robiliśmy takie babeczki z gotowych paczek. Należało dodać 2 jaja i olej. Tez były dobre. Ale te pewnie lepsze.
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić takie domowe, są bardzo proste i o niebo lepsze :)
UsuńCynamonowe, idealnie jesienne :) I jakie śliczne :)
OdpowiedzUsuńZabieram :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za cynamonem, więc Twoje babeczki byłyby dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńcynamonowy krem? mniam!
OdpowiedzUsuńa jaki krem mają! :D Przyozdobione genialnie! :)
OdpowiedzUsuń