piątek, 25 października 2013

Krajanka z płatków owsianych



Dziecinnie prosta w wykonaniu, smaczna i baaardzo owsiana krajanka. Fani płatków owsianych nie mogą narzekać:) Taki kawałeczek jest bardzo syty, więc można go zjeść na śniadanie. Na deser oczywiście też;)

Składniki:
CIASTO:
  • 1/2 kg płatków owsianych;
  • 20 dag roztopionej margaryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 4 jajka;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
POLEWA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka mleka.
Wykonanie:
CIASTO: Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. W osobnym naczyniu ubić lekko widelcem jajka, dodać margarynę i wymieszać. Połączyć obydwie masy, mieszając łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać płatki owsiane i wymieszać. Ciasto wykładać na małą blaszkę. Piec około 20 minut w 180 st. C.
POLEWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Oblać przestudzoną krajankę.

8 komentarzy:

  1. Co za owsiane pyszności :) Chciałabym zabrać dzisiaj kawałek takiego ciasta na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka krajanka to zdecydowanie moje smaki. Musi być pyszna! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna :) Idealna na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ooowsiankwo :D Yhm, chcę taką, z chęcią ! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)