środa, 19 marca 2014

Kartofelki marcepanowe





Jedyną rozsądną rzeczą, jaką można zrobić w taką pogodę, to zostać w domu i kulać te pyszne i słodziutkie kartofelki marcepanowe :) wcale nie takie złe wyjście moim zdaniem :D
Kartofelki są dość pracochłonne, więc zróbcie je wtedy, gdy będziecie mieć więcej czasu na spędzenie go w kuchni ;)

Składniki:
  • 1 kg cukru;
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego;
  • 1 łyżka masła;
  • gorzkie kakao do obtaczania.
Wykonanie:
Ziemniaki zmielić dwukrotnie, przełożyć do garnka. Dodać cukier. Całość zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia. Do masy dodać masło i olejek, wymieszać. Masę odstawić do przestygnięcia, bardzo często mieszając. Gdy masa będzie miała konsystencję nadającą się do lepienia (po około 2 godzinach), formować kulki i obtaczać w kakao. Kulki układać na talerzu i wstawić na godzinę do lodówki. Marcepanki przechowywać w lodówce.

11 komentarzy:

  1. Hmm...brzmi pysznie tylko czy ziemniaki z cukrem mogą być pyszne:-)???muszę wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne :) nie tylko z cukrem a z jeszcze bardzo ważnym składnikiem - OLEJKIEM MIGDAŁOWYM! Bez niego wyjdą tylko słodkie kopytka a nie marcepan :)

      Usuń
  2. Znam te cukierki, ale nie w domowej wersji, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne, muszę spróbować :) zachecająco wyglądają :)

    zapraszam do siebie: poezja-smaow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy tej ilości cukru nie da się zredukować o połowę ,jakoś 1kg mnie przeraza ,a z chęcią bym je zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jesz marcepan taki ze sklepu? :) Ten domowy jest dużo 'zdrowszy' niż kupiony ;) jeśli będzie mniej cukru, to marcepanki po prostu nie wyjdą. Można jedynie minimalnie mniej cukru wsypać. To fakt, że są bardzo słodkie, ale zjesz dwa i masz dość, gdzie tych kupnych można zjeść całą paczkę i nic :D

      Usuń
    2. okey ,czasem jem ,ale rzadko. dzięki za wyczerpującą odpowiedz.

      Usuń
  5. Uwielbiam takie, a te domowej roboty najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham marcepan ! jakbym sie dorwala do takich kulek to watpie zeby jakas sie uchowała : d

    OdpowiedzUsuń
  7. maaarcepaaanki!!! <3
    chce, chce!! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy ktoś próbował dodać do masy aromatu rumowego i kilka kropel araku?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)