Jedyną rozsądną rzeczą, jaką można zrobić w taką pogodę, to zostać w domu i kulać te pyszne i słodziutkie kartofelki marcepanowe :) wcale nie takie złe wyjście moim zdaniem :D
Kartofelki są dość pracochłonne, więc zróbcie je wtedy, gdy będziecie mieć więcej czasu na spędzenie go w kuchni ;)
Składniki:
- 1 kg cukru;
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków;
- 1 łyżeczka olejku migdałowego;
- 1 łyżka masła;
- gorzkie kakao do obtaczania.
Wykonanie:
Ziemniaki zmielić dwukrotnie, przełożyć do garnka. Dodać cukier. Całość zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia. Do masy dodać masło i olejek, wymieszać. Masę odstawić do przestygnięcia, bardzo często mieszając. Gdy masa będzie miała konsystencję nadającą się do lepienia (po około 2 godzinach), formować kulki i obtaczać w kakao. Kulki układać na talerzu i wstawić na godzinę do lodówki. Marcepanki przechowywać w lodówce.
Hmm...brzmi pysznie tylko czy ziemniaki z cukrem mogą być pyszne:-)???muszę wypróbować przepis
OdpowiedzUsuńSą przepyszne :) nie tylko z cukrem a z jeszcze bardzo ważnym składnikiem - OLEJKIEM MIGDAŁOWYM! Bez niego wyjdą tylko słodkie kopytka a nie marcepan :)
UsuńZnam te cukierki, ale nie w domowej wersji, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne, muszę spróbować :) zachecająco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie: poezja-smaow.blogspot.com
Czy tej ilości cukru nie da się zredukować o połowę ,jakoś 1kg mnie przeraza ,a z chęcią bym je zrobiła.
OdpowiedzUsuńA jesz marcepan taki ze sklepu? :) Ten domowy jest dużo 'zdrowszy' niż kupiony ;) jeśli będzie mniej cukru, to marcepanki po prostu nie wyjdą. Można jedynie minimalnie mniej cukru wsypać. To fakt, że są bardzo słodkie, ale zjesz dwa i masz dość, gdzie tych kupnych można zjeść całą paczkę i nic :D
Usuńokey ,czasem jem ,ale rzadko. dzięki za wyczerpującą odpowiedz.
UsuńUwielbiam takie, a te domowej roboty najlepsze.
OdpowiedzUsuńkocham marcepan ! jakbym sie dorwala do takich kulek to watpie zeby jakas sie uchowała : d
OdpowiedzUsuńmaaarcepaaanki!!! <3
OdpowiedzUsuńchce, chce!! :D
A czy ktoś próbował dodać do masy aromatu rumowego i kilka kropel araku?
OdpowiedzUsuńTak; dodać zaledwie 2-3 krople ataku i rumu, by nie utracić migdałowego smaczku; ale zdecydowanie mniej cukru, 05-0.6 kg!
UsuńMoja mama robila takie ale nie wstawiala do lodowki ,raczej je suszyla.Jeszcze tak ladnie nacinala na gorze ,ze bylo widac troche bialego
OdpowiedzUsuńMoja Mama też nacinala łyżeczką po obtoczeniu
Usuń