środa, 26 marca 2014

Trufle pistacjowe





Śliczne, słodziutkie kuleczki zadowolą każdego :)
Nie wiem jak długo jeszcze w sklepach będą dostępne pistacje na wagę, ale teraz jest ich mnóstwo. Dlatego korzystajcie póki można i nie odkładajcie tego deseru na później! Musicie tego spróbować ;)

Składniki:
  • 300 g białej czekolady;
  • 120 g serka kremowego;
  • 1/2 szklanki pistacji bez łupinek (mogą być solone);
  • odrobina zielonego barwnika;
  • wiórki kokosowe do obtoczenia.
Wykonanie:
Czekoladę połamać, wsypać do miseczki. Miseczkę wstawić na kilka sekund do mikrofalówki (nie trzymać zbyt długo, żeby czekolada się nie przypaliła). Po tym czasie wyjąć czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Można też tradycyjnie czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Pistacje grubo posiekać. Serek zmiksować razem z przestudzoną czekoladą i barwnikiem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie z masy formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.

7 komentarzy:

  1. Świetne, uwielabim pistacje, więc bardzo mnie kuszą takie słodkości

    OdpowiedzUsuń
  2. pistaaacje <3 o mammooo.. odleciałam! :)
    Toż to musi smakować jak raj!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pistacje ! szkoda tylko ze ceny nie sa do lubienia : p ale od czasu do czasu posiedziec i pochrupać jak najbardziej ! takie pralinki tez bym chetnie zjadła, tym bardziej ze sa z białą czekoladą <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamawiam mały transporcik. Poszukuje ostatnio naturalnych barwników spożywczych i jakoś nie mogę na nie trafić, a do chemicznych to nie mam przekonania. Może masz jakąś metę na nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się co bać barwników, wszystko jest dla ludzi ;) dodaje się ich tylko odrobinkę a przecież nie używa się ich na co dzień :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)