czwartek, 16 stycznia 2014

Drożdżówki z serkiem homogenizowanym




To kolejna wersja drożdżówek, tym razem z serkiem homogenizowanym i soczystymi brzoskwiniami :)
Owoce możecie oczywiście zastąpić innymi albo zostawić z samym serkiem homogenizowanym :) Jednak owoce fajnie przełamują smak.

Składniki:
ROZCZYN:
  • 5 dag świeżych drożdży;
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1/4 szklanki mąki.
CIASTO:
  • 4 żółtka;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 3 i 1/4 szklanki mąki;
  • 4 łyżki masła.
PONADTO:
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego;
  • dowolne owoce;
  • 1 jajko.
Wykonanie:
ROZCZYN: Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku (nie może być gorące). Dodać cukier i mąkę. Wymieszać drewnianą lub plastikową szpatułką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
CIASTO: Masło rozpuścić. Żółtka ubić z cukrami do białości. Do wyrośniętego rozczynu przesiać mąkę i dodać masę z żółtek. Ciasto wyrabiać aż zacznie tworzyć jednolitą masę. Po tym czasie dodać przestudzone masło. Ugniatać, aż będzie odchodzić od ręki (im dłużej się wyrabia ciasto drożdżowe, tym będzie pulchniejsze po upieczeniu). Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrajać miseczką okrągłe kształty i układać na wyłożonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny.
Po tym czasie bułki posmarować rozbełtanym jajkiem, położyć łyżkę serka homogenizowanego i posypać owocami. Piec 20 minut w 180 st. C.

5 komentarzy:

  1. Mnie drożdżówki nieodłącznie kojarzą się ze szkołą:) Twoje prezentują się bardzo dobrze, aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie połączyłaś serek z brzoskwiniami :) Ładnie wyrośnięte drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetyczne! i do tego jeszcze brzoskwinie, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. W sam raz na drugie śniadanie do pracy albo do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)