Jak to możliwe, że na blogu jest tylko jedna rolada??
Tak nie może być, dlatego dodaję roladę na bogato :)
Czyli rolada z makiem, pysznym kremem cytrynowym i winogronami.
A czy wszystko do siebie pasuje? Jak najbardziej!
Nie wierzycie? To spróbujcie sami :D
Składniki:
BISZKOPT MAKOWY:
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka cukru;
- 4 jajka;
- 3 czubate łyżki maku;
- 2 łyżki wrzątku;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
KREM CYTRYNOWY:
- 1 budyń cytrynowy;
- skórka otarta z cytryny;
- 1 i 1/2 szklanki mleka;
- 1/4 kostki miękkiego masła;
- 1 szklanka śmietany 36%;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 5 łyżek cukru pudru;
- szczypta soli.
PONADTO:
- szklanka winogron.
Wykonanie:
BISZKOPT MAKOWY: Cukier utrzeć z żółtkami, dodać wrzątek, wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem dodać do masy żółtkowej, dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę (najlepiej taką w zestawie do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wylać ciasto i równomiernie rozsmarować. Piec 20 minut w 170 st. C. Należy pilnować aby brzegi ciasta się nie spiekły, gdyż biszkopt nie będzie się zwijał, tylko łamał. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące wyłożyć na ściereczkę, usunąć papier. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
KREM CYTRYNOWY: Budyń ugotować z mlekiem według przepisu na opakowaniu (nie dodając cukru). Ostudzić. Masło ubić i dodawać po łyżce budyniu oraz skórkę cytrynową. Schłodzoną kremówkę ubić z solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Ubitą kremówkę dodać do kremu budyniowego i zmiksować. Chłodzić przez pół godziny w lodówce.
ROLADA: Ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć rzędem z brzegu umyte i suche winogrona. Roladę ponownie zwinąć. Pozostałym kremem posmarować wierzch rolady. Całość włożyć do lodówki na dwie godziny.
KREM CYTRYNOWY: Budyń ugotować z mlekiem według przepisu na opakowaniu (nie dodając cukru). Ostudzić. Masło ubić i dodawać po łyżce budyniu oraz skórkę cytrynową. Schłodzoną kremówkę ubić z solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Ubitą kremówkę dodać do kremu budyniowego i zmiksować. Chłodzić przez pół godziny w lodówce.
ROLADA: Ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć rzędem z brzegu umyte i suche winogrona. Roladę ponownie zwinąć. Pozostałym kremem posmarować wierzch rolady. Całość włożyć do lodówki na dwie godziny.
Faktycznie - na bogato. Rolada sama w sobie jest świetnym deserem, a tu jeszcze mak, krem, winogrona i ta posypka:) Wygląda jak z najlepszej cukierni.
OdpowiedzUsuńWow, jest fantastyczna, tyle dobrego w jednej roladzie :)
OdpowiedzUsuńKawałek takiej rolady razem z kawą i nic mi więcej nie potrzeba do szczęścia :)
OdpowiedzUsuńRewelacja :)! Porywam kawałek...;)
OdpowiedzUsuń