wtorek, 7 stycznia 2014

Muffinki z białą czekoladą i suszonymi morelami






A ja muffinki stroiłam i będę stroić, o! :D Mówi się, że tylko babeczki powinno się stroić, ale robię po swojemu ;)
Przepis polecam wielbicielom suszonych moreli. Jeśli ich nie lubicie, to radzę pominąć ten składnik, a będziecie mieć smaczne, bardzo puszyste i wilgotne muffinki z białej czekolady :)

Składniki:
MUFFINKI:
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 150 g białej czekolady;
  • 2 łyżki cukru;
  • 4 jajka;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 200 g mąki;
  • 200 g suszonych moreli.
DWUKOLOROWY KREM:
  • 1 szklanka śmietany 36%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • odrobina barwnika spożywczego.
Wykonanie:
MUFFINKI: Margarynę i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać czekoladę, dobrze wymieszać. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz sól. Do tego wsypać pokrojone w kawałeczki suszone morele. Ciasto przekładać do papilotek i piec 15-20 minut w 175 st. C. Po upieczeniu muffinki wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Jeśli będą zbyt wyrośnięte, skroić lekko górę.
DWUKOLOROWY KREM: Śmietanę ubić na sztywno razem z mascarpone i cukrem pudrem. Połowę masy przełożyć do innej miski. Do pozostałej części dodać barwnik i zmiksować. Krem nakładać do szprycy - z jednej strony biały krem, a z drugiej kolorowy. Krem wyciskać na muffinki. Schłodzić.


Przepis na muffinki w kolorze pomarańczowym bierze udział w akcjach:


7 komentarzy:

  1. No i co ja mam zrobić ?? Bo gdyby nie ten DWUKOLOROWY krem muffinki byłyby idealne :P A że danie musi być w całości jednokolorowe w tym wypadku pomarańczowe - musze niestety zdyskawlifikowac je w walce o nagrode główną, gdyż nie spełnia warunków konkursu :( ale oczywiście dodaję do akcji i bierze udział w walce o nagrodę pocieszenia :) i czekam na inne pyszne muffinki w jednym w całóści kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czym się różni muffin od babeczki? :D
    Pychota, podoba mi się nadzienie, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowywaniem :) składniki na muffinki po prostu mieszamy ze sobą łyżką, a na babeczki ucieramy :)

      Usuń
  3. Zdjęcia są zachwycające, od razu chciałoby się zjadać babeczkę po babeczce. Na pewno spróbuję i będę polecała innym. Super zdjęcia!!! Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Chętnie takie zrobię, moja rodzina uwielbia takie słodkości:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)