piątek, 26 września 2014

Tort brzoskwiniowy na zimno





A po przepisie na dietetyczne ciasto czas na... TORT :D i to nie byle jaki - bo brzoskwiniowy ;) wiele osób uwielbia serniki na zimno. Więc ten tort też polubi wieeele osób... gwarantuję ;)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 2 jajka;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA ŚMIETANOWA:
  • 1/2 litra śmietany kremówki;
  • sok z 1 puszki brzoskwiń;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 4 łyżki żelatyny;
  • 2/3 szklanki mleka.
PONADTO:
  • puszka brzoskwiń w połówkach;
  • rurki do przyozdobienia (opcjonalnie).
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo przesiany cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na blaszkę i piec w 170 st. C przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ściąć górę, pokruszyć i zostawić do przyozdobienia tortu.
MASA ŚMIETANOWA: Wszystkie składniki na masę śmietanową podzielić na pół (!). Ubić połowę śmietany z połową cukru. Do tego dodać połowę soku z brzoskwiń. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Przestudzoną żelatynę wlać do masy śmietanowej i zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Na stężałej masie ułożyć połówki brzoskwiń. Następnie postąpić tak samo z pozostałymi składnikami i masę wylać na biszkopt (wcześniej można ułożyć wkoło rurki). Tort wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny, dowolnie udekorować.

11 komentarzy:

  1. pięknie wygląda i podejrzewam, że z jego smakiem jest podobnie :)

    pozdrawiam i zapraszam na naszego nowego bloga o dżemach!
    www.owocowyogrod.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi wrażenie! Smakuje pewnie równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow.. wygląda obłędnie!
    i jak ozdobiony!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada piekne, musiał smakować bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękny! Brzoskwiniowy, więc na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super :)
    Zapraszam na mojego bloga ;)
    http://cookingkamil.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wersja bogata nie ma co, ale zapewne wart grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj oj poprosze kawałeczek :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)