Właśnie znalazłam zdjęcia rewelacyjnego ciasta, które robiłam latem.
Ode mnie otrzymuje 11 na 10 punktów.
Słodka beza i kwaskowaty krem cytrynowy tworzą niesamowity duet, koniecznie spróbujcie jeszcze w tym roku!
Ja użyłam gotowych blatów bezowych ale jeśli wolicie to tutaj macie link do świetnego przepisu na blaty bezowe: klik.
Ja za takie 3 blaty (średnica 24cm) zapłaciłam 9zł w dobrej cukierni, więc nie widziałam potrzeby robienia własnych.
Składniki:
KREM CYTRYNOWY:- 1 i 1/4 szklanki cukru;
- 75 g masła;
- skórka otarta z 2 cytryn;
- 1 szklanka soku z cytryny (4-5 cytryn);
- 6 jajek;
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki.
PONADTO:
- 3 gotowe blaty bezowe.
Wykonanie:
KREM CYTRYNOWY: Do garnuszka wrzucić masło, cukier, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą (nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. W misce ubić jajka. Do jajek wlać przestudzoną masę cytrynową, wymieszać i przelać z powrotem do garnuszka. Masę zagotować i gotować dalej przez minutę. Po tym czasie odstawić do wystygnięcia (można przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuszek). Gdy masa będzie zimna, wstawić ją do lodówki i dobrze schłodzić. kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą cytrynową.
SKŁADANIE TORTU: Na spód tortownicy wyłożyć blat biszkoptowy, na to 1/2 kremu cytrynowego. Przykryć drugim blatem i wylać pozostały krem. Na krem położyć ostatni blat. Ciasto schować do zamrażarki na całą noc. Tort kroi się lekko nawet od razu po wyjęciu z zamrażalnika.
Źródło
Przepis bierze udział w akcji:
Cudowny tort !
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, jestem go bardzo ciekaw :D
OdpowiedzUsuńWow, jestem pod wrażeniem, prawdziwe cudeńko stworzyłaś <3
OdpowiedzUsuńRewelacyjny deser!! Wspaniale apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszności. Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam robić lody, na pewno skorzystam z tego przepisu :D
OdpowiedzUsuń