czwartek, 18 września 2014

Mrożony tort bezowo-cytrynowy







Właśnie znalazłam zdjęcia rewelacyjnego ciasta, które robiłam latem.
Ode mnie otrzymuje 11 na 10 punktów.
Słodka beza i kwaskowaty krem cytrynowy tworzą niesamowity duet, koniecznie spróbujcie jeszcze w tym roku!
Ja użyłam gotowych blatów bezowych ale jeśli wolicie to tutaj macie link do świetnego przepisu na blaty bezowe: klik.
Ja za takie 3 blaty (średnica 24cm) zapłaciłam 9zł w dobrej cukierni, więc nie widziałam potrzeby robienia własnych.

Składniki:
KREM CYTRYNOWY:
  • 1 i 1/4 szklanki cukru;
  • 75 g masła;
  • skórka otarta z 2 cytryn;
  • 1 szklanka soku z cytryny (4-5 cytryn);
  • 6 jajek;
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki.
PONADTO:
  • 3 gotowe blaty bezowe.
Wykonanie:
KREM CYTRYNOWY: Do garnuszka wrzucić masło, cukier, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą (nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. W misce ubić jajka. Do jajek wlać przestudzoną masę cytrynową, wymieszać i przelać z powrotem do garnuszka. Masę zagotować i gotować dalej przez minutę. Po tym czasie odstawić do wystygnięcia (można przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuszek). Gdy masa będzie zimna, wstawić ją do lodówki i dobrze schłodzić. kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą cytrynową.
SKŁADANIE TORTU: Na spód tortownicy wyłożyć blat biszkoptowy, na to 1/2 kremu cytrynowego. Przykryć drugim blatem i wylać pozostały krem. Na krem położyć ostatni blat. Ciasto schować do zamrażarki na całą noc. Tort kroi się lekko nawet od razu po wyjęciu z zamrażalnika.


Przepis bierze udział w akcji:

Ciacho na widelcu

Źródło

6 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)