Tego jeszcze u mnie nie było :) podaję Wam dietetyczny przepis - bez cukru, bez tłuszczu, z dodatkiem zdrowej mąki i zdrowej marchewki. Wszystkie osoby będące na diecie mogą bez obaw zajadać się tym ciastem. Oczywiście nie smakuje tak jak zwykłe kaloryczne ciasta, ale czego się nie robi dla zgrabnej sylwetki... ;) spróbujcie, a może to ciasto stanie się Waszym ulubionym ;)
Składniki:
- 400 g marchewki startej na drobnych oczkach;
- 130 g mąki żytniej razowej;
- 4 jajka;
- 2 łyżki oleju;
- 2 łyżki miodu;
- 1/3 szklanki płatków migdałowych;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu.
PONADTO:
- 2 łyżki miodu;
- garść płatków migdałowych do posypania.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać miód i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać wyciśniętą z nadmiaru soku marchew, olej, płatki migdałowe, cynamon oraz mąkę z proszkiem. Całość wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do foremki, piec 50 minut w 180 st. C. Po tym czasie ciepłe ciasto polać miodem i posypać płatkami migdałowymi.
Do wypieku tego ciasta użyłam mąki produkowanej przez Młyn Kopytowa.
Podaję link do sklepu, w którym możecie zakupić mąki wytwarzane tradycyjną metodą: MŁYN KOPYTOWA.
Ojjj takie ciasto nie tylko jest smaczne, ale i zdrowe, super przepis! :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe ciasto najlepszy smak za jabłecznikiem na jesień! :)
OdpowiedzUsuńa jaki ładny kształt :)
Uwielbiam marchewkowce wszelkie.... a dietetyczne w szczególnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, właśnie tego szukałam. Ciasto z marchewki, ze skromnym dodatkiem maki, bez tłuszczu. Nie zakwasza organizmu :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, zobaczymy co z tego wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńPolecam :) wyszło i już nie ma
OdpowiedzUsuńZrobię na święta. Wygląda pysznie. Mam nadzieję, że wyjdzie.:))
OdpowiedzUsuńsuper ciasto,właśnie konsumuje
OdpowiedzUsuń