poniedziałek, 13 lipca 2015

Koszyczki bezowe z bitą śmietaną i owocami






Obłędnie pyszne, po prostu rewelacyjne!
Jedno z najlepszych połączeń na świecie, czyli beza, bita śmietana i owoce.
Mogłabym jeść ten deser bez końca.
Nie potrzeba więcej słów, podaję więc przepis, który WARTO zanotować :)

Składniki:
BEZOWE KOSZYCZKI:
  • 6 białek;
  • 300 g cukru pudru;
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
PONADTO:
  • 400 ml śmietany 36%;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • dowolne owoce.
Wykonanie:
BEZOWE KOSZYCZKI: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na końcu dodać kartoflankę i sok z cytryny, zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować kółka, np. od ronda szklanki. Pianą napełnić szprycę. Pianę wyciskać na kółka - najpierw spód a następnie boki "koszyczka". Środek pozostawić pusty. Koszyczki suszyć przez dwie godziny w 100 st. C. Jeśli beza zacznie zbyt szybko brązowieć - zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej).


Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, cały czas miksując. Przed podaniem bezowe koszyczki napełnić bitą śmietaną i udekorować owocami.

5 komentarzy:

  1. Ale wspaniale wyglądają. Z chęcią sięgam po jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniale wyglądają. Z chęcią sięgam po jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ,moja wielka słodyczowa słabość.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeden z najlepszych deserów, jakie istnieją :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale, a smakują pewnie bosko, jak to bezy z owocami i śmietanką ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)