Bardzo prosta w wykonaniu i przepyszna tarta :)
Przygotujcie ją u siebie w domu i dodajcie do niej mnóstwo owoców - jakich tylko chcecie.
Zachwycicie nie tylko oczy domowników ale również ich podniebienia... ;)
Składniki:
SPÓD:
- 350 g ciasteczek markizów z kremem waniliowym;
- 100 g masła.
KREM BUDYNIOWY:
- 750 ml mleka;
- 2 budynie waniliowe;
- 1/2 szklanki cukru;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 200 g masła.
PONADTO:
- dowolne owoce.
Wykonanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno zmielić, np. w maszynce do mielenia mięsa.
Masło roztopić i gorące wlać do ciasteczek. Całość wymieszać, aby składniki się
połączyły. Gotową masą wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm.
Odstawić.
KREM BUDYNIOWY: Proszek
budyniowy wymieszać z mąką. Z powstałego proszku, mleka i cukru ugotować budyń
według przepisu na opakowaniu. Budyń zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować, następnie dodawać po łyżce budyniu, nie przerywając
miksowania. Gotowy, jednolity krem wyłożyć na ciasteczkowy spód tarty.
Umyte
owoce ułożyć na kremie według własnych upodobań. Aby owoce ładnie błyszczały
można je oblać żelatyną rozpuszczoną w wodzie lub galaretką.
Tarta była tak dobra, że doczekała się powtórki :) tym razem dodałam też kiwi.
jak smacznie owocowo :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
Tyle pysznych owoców w jednej tarcie, fantastyczna :)
OdpowiedzUsuń