poniedziałek, 6 lipca 2015

Tarta z owocami i kremem budyniowym






Bardzo prosta w wykonaniu i przepyszna tarta :)
Przygotujcie ją u siebie w domu i dodajcie do niej mnóstwo owoców - jakich tylko chcecie.
Zachwycicie nie tylko oczy domowników ale również ich podniebienia... ;)

Składniki:
SPÓD:
  • 350 g ciasteczek markizów z kremem waniliowym;
  • 100 g masła.
KREM BUDYNIOWY:
  • 750 ml mleka;
  • 2 budynie waniliowe;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 200 g masła.
PONADTO:
  • dowolne owoce.
Wykonanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno zmielić, np. w maszynce do mielenia mięsa. Masło roztopić i gorące wlać do ciasteczek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową masą wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm. Odstawić. 
KREM BUDYNIOWY: Proszek budyniowy wymieszać z mąką. Z powstałego proszku, mleka i cukru ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Budyń zostawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować, następnie dodawać po łyżce budyniu, nie przerywając miksowania. Gotowy, jednolity krem wyłożyć na ciasteczkowy spód tarty.
Umyte owoce ułożyć na kremie według własnych upodobań. Aby owoce ładnie błyszczały można je oblać żelatyną rozpuszczoną w wodzie lub galaretką.

Tarta była tak dobra, że doczekała się powtórki :) tym razem dodałam też kiwi.

3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)