wtorek, 16 września 2014

Kokosówka z polewą śliwkową





Nie macie już pomysłu jak wykorzystać śliwki?
A jedliście już takie ciacho kokosowo-śliwkowe?
Jeśli nie, to koniecznie go spróbujcie! Jest bajecznie proste w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne:) Połączenie składników jak najbardziej na plus;)

Składniki:
CIASTO KOKOSOWE:
  • 3 jajka;
  • 2 łyżki mąki;
  • 3 łyżki oleju;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 czubata szklanka wiórków kokosowych;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
POLEWA ŚLIWKOWA:
  • 50 dag śliwek węgierek;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie zagęszczacza do dżemów.
PONADTO:
  • wiórki kokosowe do dekoracji.
Wykonanie:
CIASTO KOKOSOWE: Jajka ubić z cukrami. Mikser odłożyć. Do jajek dodać resztę składników i całość wymieszać łyżką. Masę wylać do małej blaszki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto piec 25-30 minut w 180 st. C.
POLEWA ŚLIWKOWA: Śliwki umyć i wydrylować. Gotować z niewielkim dodatkiem wody. Gdy śliwki zmiękną, dodać do nich cukry i gotować jeszcze 3 minuty. Gdy polewa lekko przestygnie, wylać ją na kokosowe ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki. Można posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis bierze udział w akcjach:

Śliwka - robaczywka! Ciacho na widelcu

6 komentarzy:

  1. Ech takie ciasta to, ja uwielbiam ..z kokosami .Widać , dokładnie ze jest bardzo udane
    Już mi ślinka leci.....wygląda bardzo smakowicie i wspaniale
    Pychotka
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Coś wspaniałego! Rewelacyjne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj przydałaby mi się taka zachęta do przetwarzania sliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa i smaczna propozycja, coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpadłam dziś na to ciacho i się w nim zakochałam!! Niby proste, ale właśnie na takie w tej chwili mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)