Nie macie już pomysłu jak wykorzystać śliwki?
A jedliście już takie ciacho kokosowo-śliwkowe?
Jeśli nie, to koniecznie go spróbujcie! Jest bajecznie proste w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne:) Połączenie składników jak najbardziej na plus;)
Składniki:
CIASTO KOKOSOWE:
- 3 jajka;
- 2 łyżki mąki;
- 3 łyżki oleju;
- 3 łyżki cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1 czubata szklanka wiórków kokosowych;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
POLEWA ŚLIWKOWA:
- 50 dag śliwek węgierek;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 opakowanie zagęszczacza do dżemów.
PONADTO:
- wiórki kokosowe do dekoracji.
Wykonanie:
CIASTO KOKOSOWE: Jajka ubić z cukrami. Mikser odłożyć. Do jajek dodać resztę składników i całość wymieszać łyżką. Masę wylać do małej blaszki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto piec 25-30 minut w 180 st. C.
POLEWA ŚLIWKOWA: Śliwki umyć i wydrylować. Gotować z niewielkim dodatkiem wody. Gdy śliwki zmiękną, dodać do nich cukry i gotować jeszcze 3 minuty. Gdy polewa lekko przestygnie, wylać ją na kokosowe ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki. Można posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis bierze udział w akcjach:
Ech takie ciasta to, ja uwielbiam ..z kokosami .Widać , dokładnie ze jest bardzo udane
OdpowiedzUsuńJuż mi ślinka leci.....wygląda bardzo smakowicie i wspaniale
Pychotka
Pozdrawiam serdecznie
Mmm... Coś wspaniałego! Rewelacyjne ciacho :)
OdpowiedzUsuńOj przydałaby mi się taka zachęta do przetwarzania sliwek :)
OdpowiedzUsuńCiekawa i smaczna propozycja, coś nowego :)
OdpowiedzUsuńświetna ta polewa śliwkowa!
OdpowiedzUsuńWpadłam dziś na to ciacho i się w nim zakochałam!! Niby proste, ale właśnie na takie w tej chwili mam ochotę.
OdpowiedzUsuń