sobota, 6 września 2014

Pszenny chleb






Najlepszy przepis na chleb! :)
Mięciutki w środku, z chrupiącą skórką...
I nawet ja - kompletne beztalencie w ciastach drożdżowych upiekłam chleb o niebo lepszy niż z piekarni :D
Nie wierzycie? Spróbujcie sami :)

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody;
  • 1 płaska łyżeczka soli;
  • 2 płaskie łyżeczki cukru;
  • 20 g świeżych drożdży;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 białko.
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier, ciepłą wodę i dwie łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie do większej miski przesiać resztę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodać sól i olej. Gdy drożdże się spienią, dodać je do mąki i wymieszać. Następnie ciasto ugnieść ręką i dobrze wyrobić (ja robię to przez 20 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Keksówkę wysmarować masłem i włożyć do niej wyrośnięte ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Białko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciasta. Można czymś posypać. Chleb piec 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu chleb wyjąć z blaszki i studzić na kratce.

Nie ma dobrego chleba bez dobrej mąki.
Dlatego do wypiekania swojskiego chleba polecam mąkę pochodzącą z ekologicznej produkcji.


Taką mąkę możecie właśnie zakupić w sklepie internetowym firmy, która zajmuje się wytwarzaniem mąki tradycyjną metodą.
Zainteresowanych zapraszam do kliknięcia w logo firmy Młyn Kopytowa, który przekieruje Was bezpośrednio na stronę sklepu i będziecie mogli łatwo zakupić zdrowe i ekologiczne mąki :)

2 komentarze:

  1. Ja jakoś "nie mam ręki" do chleba - a Twój wygląda super!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)