Placek serowy to nie jest zwykły sernik. Ma bardzo miękką i puszystą, prawie kremową konsystencję, ale w smaku nie przypomina sernika. Trudno opisać ten smak, dlatego polecam go wykonać samemu:) Nie jest to przepis trudny ani zbyt kosztowny, ale bardzo smaczny.
Nie wiem jak Wy, ale ja się właśnie rozkoszuję feriami i dlatego mam w weekendy więcej czasu na pieczenie:)
Składniki:
MASA SEROWA:
- 25 dag twarogu trzykrotnie zmielonego;
- 2 szklanki mąki;
- 20 dag masła;
- 1 szklanka cukru;
- mały kubeczek kwaśnej śmietany;
- 3 jajka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- spora garść rodzynek.
POLEWA:
- 1/3 szklanki ulubionej konfitury;
- 1 łyżka dowolnego alkoholu.
Wykonanie:
MASA SEROWA: Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, ser i śmietanę. Gdy masa będzie już kremowa, dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką do połączenia składników. Rodzynki odsączyć i dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy i piec ok. 50 minut w 170 st. C.
POLEWA: Konfiturę rozpuścić w garnuszku, żeby była rzadka. Dodać alkohol i wymieszać. Zdjąć z ognia. Tę polewę przygotowujemy chwilę przed wyjęciem placka z piekarnika i ciepłą polewą dekorujemy gorące ciasto.
Przepis bierze udział w akcji:
zjadłabym takie ciacho ;D
OdpowiedzUsuńJa również!
OdpowiedzUsuńBardzo zaciekawił mnie ten przepis, uwielbiam serniki więc chętnie wypróbuję taką odmienioną formę :) No i zachwyca wysokością, aż chce się wcinać :D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Chętnie bym spróbowała;)
OdpowiedzUsuńJaaaki wspaniały.. i ta polewa !! Od razu nabrałam na niego ochoty. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam cieplutko!:)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie, wypróbuję z pewnością, bo wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń