niedziela, 10 lutego 2013

Angielskie bułeczki



Nie ma to jak ciepłe bułeczki na niedzielne śniadanie:)
A przepis na te bułeczki jest bardzo prosty i smaczny.
I co dziwne - bez jajek. Jajko potrzebne jest tylko do posmarowania bułek przed pieczeniem.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki;
  • 1/2 kostki drożdży;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 6 łyżek cukru;
  • 1/3 szklanki mleka;
  • kostka masła (250 g);
  • 1 i 1/3 szklanki kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka octu lub wódki;
  • 1 jajko.
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać. Do niego dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Do drożdży dodać łyżkę cukru, zamieszać do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce. Najlepiej przelać tę masę to większej miseczki, bo drożdże mogą wylecieć. W tym czasie na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem. Dodać sól, cukier i masło. Posiekać nożem. Następnie dodać śmietanę i ocet. Całość zagnieść. Na koniec dodać drożdże i znów zagnieść. Zagniatać tak przez kilka minut (im dłużej tym lepiej). Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 cm. Większą szklanką wycinać kółka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Takie krążki odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem i włożyć je do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 185 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)