czwartek, 7 lutego 2013

Donaty z budyniem





Donaty oczywiście zrobione na tłusty czwartek, zamiast tradycyjnych pączków:)
Krem budyniowy nie jest zbyt słodki i świetnie pasuje do donatów.
Ciasto bardzo fajnie "współpracuje". Nie jest ani rzadkie ani klejące. Dobrze się wałkuje. 
Przepis nie tylko na tłusty czwartek;) Polecam.

Składniki:
DONATY:
  • 630 g mąki;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka cukru;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki roztopionego masła;
  • 1 jajko;
  • 300 ml mleka;
KREM BUDYNIOWY:
  • 2 budynie waniliowe;
  • 0,75 l mleka;
  • 1 kostka masła.
Wykonanie:
Najpierw gotujemy budyń na krem, według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło wyjmujemy z lodówki, żeby zmiękło. Teraz przystępujemy do robienia donatów. W misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Obydwie masy łączymy i zagniatamy ręką. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy (1cm). Wycinamy donaty. Zamiast foremki do donatów, ja użyłam małej miseczki i kieliszka. Takie oponki kładziemy na rozgrzany olej (nie za gorący, ani nie za "zimny"). Smażymy z każdej strony przez 2-3 minuty. Gdy donaty trochę ostygną, przecinamy je wzdłuż. Masło miksujemy, dodajemy po łyżce budyniu. Gdy krem będzie gotowy, przekładamy nim donaty a na końcu posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)