Wypieki z kaszą manną nigdy mi się nie znudzą:)
Też je lubicie?
Składniki:
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki;
- 1 jajko;
- 100 g margaryny;
- 1/3 szklanki cukru.
MASA:
- 500 ml mleka;
- 1 budyń waniliowy;
- 1/2 szklanki kaszy manny;
- 1/3 szklanki cukru;
- mała śmietana kwaśna;
- 3 jajka;
- puszka brzoskwiń.
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy MASĘ: Do rondelka wlewamy mleko (3/4 szklanki odlewamy). Do mleka w rondelku wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do szklanki mleka wsypujemy budyń, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy (jeśli będzie zbyt gęste - dolać trochę mleka). Zawartość szklanki powoli wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy CIASTO: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy do momentu połączenia się składników w jedną kulę. Ciasto zwijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po piętnastu minutach wyjmujemy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na spód blachy i dziurkujemy widelcem. Resztę ciasta póki co odkładamy.
Gdy MASA ostygnie, dodajemy do niej jajka i śmietanę i miksujemy. Na końcu wmieszać pokrojone w kawałki brzoskwinie. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Na wierzch wykładamy resztę ciasta. Można zrobić kratkę, lub wyciąć jakieś kształty. Piec godzinę w temperaturze 175 st. C.
Rzadko dodaję kaszę manną do wypieków, ale przepis wart uwagi. No i te brzoskwinki...:-)
OdpowiedzUsuńKażdy lubi co innego, ale akurat to ciasto zasmakowałoby nawet osobie, która nie przepada za kaszą:) nie jest aż tak bardzo wyczuwalna;) pozdrawiam
Usuńlubie ciasta z kaszą, a to jest bardzo oryginalne i ciekawe. I wyglada jak sernik:) na pewno wkrótce zrobię! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż miałam takie skojarzenie;)
UsuńSzczerze mówiąc, nigdy nie piekłam z kaszą manną. Twoje ciasto wygląda tak smakowicie, ze z pewnością szybko nadrobię straty. Pozdrawiam serdecznie :))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrawiam:)
UsuńZ dodatkiem brzoskwiń napewno jest przepyszne:)
OdpowiedzUsuńOczywiście można dodać dowolne owoce:) ale z brzoskwinkami też było dobre;)
UsuńNo, no , ale piękne , fotogeniczne ciacho:)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam
UsuńUwielbiam :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się;)
Usuńw jak dużej blaszce robiłas??
OdpowiedzUsuńW nie za dużej - 25 x 35 cm
Usuń