Schmand jest to ciasto z niemieckiej, bardzo gęstej śmietany. Nie spotkałam się w Polsce z takim produktem, ale być może znajdziecie ją w dobrym sklepie z produktami pochodzenia niemieckiego. Śmietana schmand nie zważy się, gdy wyjmiemy ją z lodówki i dodamy prosto do gorącego budyniu.
Ta śmietana bardzo przypomina jogurt grecki.
Ciasto jest pyszne, bardzo śmietanowe, takie jakie lubię:)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki;
- 1 jajko;
- 100 g masła;
- 3 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 budynie waniliowe;
- 1 litr mleka;
- 600 g śmietany typu schmand;
- puszka mandarynek.
Wykonanie:
Masło roztopić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukier i jajko. Do tego dodać letnie masło i zagnieść ręką. Ciastem wyłożyć blachę i nakłuć widelcem.
Budynie ugotować w dwulitrowym garnku według przepisu na opakowaniu. Do bąbelkującego budyniu dodać śmietanę, energicznie mieszać i gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, dodać mandarynki, wymieszać i gorące wylać na ciasto.
Piec godzinę w 170 st. C.
A teraz się troszkę pochwalę:)
Jakiś czas temu brałam udział w konkursie "ze spiżarni na stół, czyli gotujemy z przetworów", organizowanym przez nietylkopasta.pl oraz firmę KROKUS.
No i udało się, jestem jedną z pięciu zwyciężczyń w tym konkursie:)
A wygrałam tym przepisem: Clafoutis z truskawkami.
A oto i moja nagroda:
Przepis bierze udział w akcji:
Bardzo ciekawie to musi smakować. Może troszkę sernikowo...?
OdpowiedzUsuńRaczej nie... ciężko mi porównać ten smak z innym ciastem. Ma bardzo mleczny, śmietanowy smak, ale inny niż sernik:)
UsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję:)
Usuń