Ciasto jest puszyste, mięciutkie i leciutkie. No i połączenie malin z białą czekoladą - nieziemsko:) A to wszystko popijane ulubioną kawką. Mniam!;)
Użyłam malin, które zamroziłam sobie latem.
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PONCZ:
- 1/3 szklanki wody;
- sok z 1/2 cytryny.
PIANKA:
- 2 czerwone galaretki;
- 300 g serka homogenizowanego.
PONADTO:
- szklanka malin;
- biała czekolada.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i przesiany cukier puder, miksować jeszcze chwilę. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie (!) mieszać łyżką. Wylać na blachę i piec 30 minut w temperaturze 170 st. C. Po wystygnięciu nasączyć ponczem.
PIANKA: Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie tężeć, dodać serek i miksować pół minuty. Do masy dodać maliny, zamieszać łyżką i od razu wylać na biszkopt. Odczekać 5 minut i zetrzeć na ciasto czekoladę.
I jeszcze biała czekolada do tego. Pycha!
OdpowiedzUsuń:))
UsuńMiło mi, że podobają się nagrody :) Interpretacja tematu jest dowolna - byle danie było słodkie i świąteczne :)
OdpowiedzUsuńJakie ciacho! Przy okazji zapraszam do akcji szafranowa kulinaria
OdpowiedzUsuńBardzo letnie ciasto - śliczny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba;)
Usuńmm, maliny i biała czekolada to jest to! z pewnością wypróbuję!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie:) Pozdrawiam!:)
Usuńwitaj! super ciasto mam maliny zamrożone, czy w takiej postaci dodać do ciasta? rysia
OdpowiedzUsuńNie odmrażać malin, bo się zrobią brzydkie:) Dodaj zamrożone, tylko od razu wylej na biszkopt, bo masa szybko tężeje, właśnie przez zimne maliny. Pozdrawiam serdecznie!:)
UsuńWłaśnie piekę, na zdjęciu wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki i mam nadzieję, że podzielisz się opinią :)
Usuń